Boekpresentatie: Het Grote Dropboek, Marieke Hendriksen 28 april in NATURALIS

Van boerderijdrop, katjes en trekdrop, tot Pottertjes, zwart-op-wit, keelpastilles en Kokindjes. We eten in ons land gemiddeld zo’n 2 kilo drop per jaar. Vraag Nederlanders wat zij als typisch Nederlands beschouwen en de kans is groot dat drop genoemd wordt. Maar… is dat wel zo? Wat weten we eigenlijk over ons nationale favoriete snoepje? Hoe Nederlands is drop? In dit boek duikt wetenschaps- en kunsthistoricus Marieke Hendriksen in de wonderlijke geschiedenis van drop in Nederland en ver daarbuiten. En laat ze zien waar we tegenwoordig allemaal drop voor gebruiken. Ze ontkracht tevens misverstanden en onzinverhalen over drop. Is zoute drop slechter voor je bloeddruk dan zoete? Zijn wij de enigen die drop eten?

Het grote dropboek

Dit is het eerste boek dat helemaal gewijd is aan drop, onze nationale verslaving.

Van Middeleeuwse handschriften gaat het verhaal naar achttiende-eeuwse landhuizen en apotheken, en via de internationale grondstoffenhandel naar de eerste dropfabrieken in de negentiende eeuw.

In de twintigste eeuw verhaalt Hendriksen over populaire stripboekjes en hoestende operazangers en de wederopbouw, waarna de populariteit van drop in Nederland enorm toenam. Om vervolgens in het heden te belanden, waar niets te gek is. Inmiddels wordt er gekookt met drop, dropcocktails worden geshaked en er wordt zelfs dropkunst gemaakt. We vinden drop terug in kwark, ijs en likeur, en in een enkel vreemd geval zelfs op stoelen. In de eenentwintigste eeuw volgen we dropworkshops en proeven we allerlei nieuwe dropsoorten als suikervrije drop, drop met fruitsmaken, drop met chocolade en veganistische drop.

Aan de hand van historische bronnen zoals apothekershandboeken, bedrijfsarchieven, en wetenschappelijke artikelen laat Marieke Hendriksen ook zien hoe de smaak van drop – en daarmee onze smaak – in de loop der eeuwen is veranderd. En aan de hand van eeuwenoude recepten probeert ze zelf drop te maken, iets wat niet heel eenvoudig is.

Wetenschaps- en kunsthistoricus Marieke Hendriksen (1982) is als onderzoeker verbonden aan NL-Lab, een interdisciplinaire onderzoeksgroep van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen) te Amsterdam. Hendriksen doet hier onderzoek naar de Nederlandse cultuur en identiteit in heden en verleden: Hoe praat Nederland, hoe smaakt Nederland, hoe vertelt Nederland zijn geschiedenis? Met als doel een wetenschappelijk steentje bijdragen aan het maatschappelijke debat over de Nederlandse identiteit.

Het boek verschijnt 3 april 2024 in alle boekhandels.

Het Grote Dropboek
Omvang              : ca. 288 blz.
Formaat              : 15 x 23 cm, paperback met flappen
ISBN                     : 97890 8975 305 2
Prijs                      : € 24,99

april 28, 2024 1:00 pm - april 28, 2024 4:00 pm

Naturalis

Darwinweg 2, 2333 CR Leiden

april 28, 2024 1:00 pm april 28, 2024 4:00 pm Europe/Amsterdam Boekpresentatie: Het Grote Dropboek Altijd al nieuwsgierig geweest waarom drop ons favoriete snoepje is? Historicus Marieke Hendriksen deed onderzoek naar de geschiedenis van onze nationale suikergoed en zal in het Spotlight-programma van het museum Naturalis haar resultaten presenteren die ook in haar nieuwe boek staan.

Naturalis

Darwinweg 2, 2333 CR Leiden

NL-LAB info@nl-lab.net