Datum: 3 maart 2021
Tijd: 15:00-16:30
Locatie: online, aanmelden via sakina.loukili@meertens.knaw.nl


De plaats van religie in de hedendaagse politiek levert vaak verwarring op. Aan de ene kant wordt vaak gedacht dat religie ouderwets is, en waar het nog bestaat voorbehouden zou moeten zijn aan de privésfeer. Aan de andere kant laat een korte blik op de Nederlandse geschiedenis, alsook op de actualiteit, zien dat religie en politiek in Nederland in veel opzichten diep vervlochten zijn. In de eenentwintigste eeuw levert dat interessante nieuwe verschijningsvormen op. Zo is religie een terugkerend onderwerp in discoursen over nationale identiteit en het religieuze verleden van Nederland, en verhouden confessionele partijen zich op nieuwe manieren tot een religieus divers Nederland.


In dit panel gaan politici van de ChristenUnie, DENK en NIDA in gesprek over de rol die religie die speelt in hun partij, of en hoe hun gelovige achtergrond te verenigen is met het bedrijven van politiek, en hun persoonlijke visie op de ideale plaats van religie in de politieke toekomst van Nederland.

Hoe combineren deze politici hun gelovige achtergrond met het bedrijven van politiek? En welke effecten heeft het bedrijven van politiek op hun geloof? Wanneer dient religie als fundament en inspiratie, en wanneer als obstakel? Gaat het politici om belangenbehartiging van een groep gelovigen of is er een breder belang voor religie in de hedendaagse Nederlandse samenleving? Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen christelijke politici en islamitische politici?


Gespreksleidster: Markha Valenta (NIAS)

 

 

Programma

 

15:00 – Welkom en inleiding Sakina Loukili en Ernst van den Hemel (NL-Lab)

15:10 – Introductie deelnemers

15:15 – Politici aan het woord over religie en politiek en afsluitende woorden door de moderator

16:00 – Vragenronde publiek

16:20 – Afsluiting

 

Sprekers

 

Don Ceder (1989) is naast advocaat, spreker, trainer en politicus. Naast zijn werk als gemeenteraadslid in Amsterdam, staat hij momenteel op nummer 4 van de ChristenUnie-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Simone Kennedy-Doornbos (1970) is jarenlang gemeenteraadslid geweest voor de ChristenUnie in Amersfoort en staat voor de Tweede Kamerverkiezingen momenteel op nummer 12 op de kandidatenlijst. Naast haar rol als politica, is zij ook reisleidster, vrijwilligster en schuldhulpverlener.

Halil Karaaslan (1988) is programmamanager diversiteit en inclusie en docent maatschappijleer. Voor de Tweede Kamerverkiezingen is hij lijstduwer op de kandidatenlijst voor nieuwkomer NIDA.

Tunahan Kuzu (1981) is ruim acht jaar actief in de Tweede Kamer. In 2015 was hij medeoprichter van DENK, die in 2017 drie zetels behaalde in de Tweede Kamer. Voor de komende Tweede Kamerverkiezingen staat op hij nummer 2 van de DENK-kandidatenlijst.

Yasin Makineli (1999) is DENK-fractievoorzitter en gemeenteraadslid in Veenendaal. Daarnaast is hij medeoprichter en oud-voorzitter van jongerenbeweging Oppositie.

Nourdin el Ouali (1981) is medeoprichter en politiek leider van NIDA. Als lijsttrekker zal hij NIDA voor het eerst vertegenwoordigen in de komende Tweede Kamer verkiezingen.

March 3, 2021 3:00 pm - March 3, 2021 4:30 pm March 3, 2021 3:00 pm March 3, 2021 4:30 pm Europe/Amsterdam NL-Lab Verkiezingsspecial: Politieke tafel over religie en politiek In deze bijeenkomst op 3 maart a.s. gaan politici van de ChristenUnie, DENK en NIDA in gesprek over de rol die religie die speelt in hun partij, of en hoe hun gelovige achtergrond te verenigen is met het bedrijven van politiek, en hun persoonlijke visie op de ideale plaats van religie in de politieke toekomst van Nederland. NL-LAB info@nl-lab.net