Ineke Huysman

Cultuurgeschiedenis. Diplomatieke geschiedenis. Mentaliteitsgeschiedenis. Digitale geesteswetenschappen. Bronontsluiting.

Ineke Huysman is cultuurhistorica. Ze promoveerde in 2015 aan de Universiteit van Amsterdam op een biografie over Béatrix de Cusance, hertogin van Lotharingen. Ineke is onderzoeker bij NL-Lab, waar zij werkt aan de online edities van de briefwisseling van Johan de Witt, Constantijn Huygens, de Hollandse en Friese stadhoudersvrouwen en de dagboeken van Willem de Clercq. Ook is ze projectleider van de digitalisering van de autografencollecties van Koninklijke Verzamelingen. Verder is zij webmaster van resources.huygens.knaw.nl.

In het verleden was ze verantwoordelijk voor grootschalige projecten zoals de digitalisering van de briefwisseling van Willem van Oranje en de digitalisering van de Rijks Geschiedkundige Publicatiën. Zij besteedt in haar projecten veel aandacht aan het bekendmaken van haar onderzoek voor een breder publiek, door middel van lezingen, publicaties en social media.

Ineke is bestuurslid van de Vrienden van De Witt, the American Association of Netherlandic Studies en redactielid van Virtus, tijdschrift voor Adelsgeschiedenis.