MAKEBELIEF
Dit project onderzoekt hoe religie wordt verbeeld in religieuze themaparken in verschillende landen. Welke verbeeldingen worden overgedragen en hoe? Wat zijn de achterliggende agenda’s en wat is de invloed van de parken op de emotionele en politieke betekenis van religie en erfgoed?
Het project MAKEBELIEF analyseert hoe men in landen als China, Nederland, Turkije en de Verenigde Staten de emotionele en politieke betekenis van religie en erfgoed probeert te beïnvloeden. Het gebruikt hiervoor een unieke invalshoek: religieuze themaparken.
Religieuze themaparken proberen bepaalde verbeeldingen van religie over te dragen aan de hand van uiteenlopende mediavormen: van de architectuur in het park, miniaturen en bewegende poppen (zogenaamde ‘animatronics’) tot 4D-films en re-enactments. Zo wordt in het Creation Museum in Petersburg, Kentucky de Bijbel met behulp van levensechte dinosaurussen tot leven gebracht en lopen bezoekers van Miniatürk, Istanbul rond in een miniatuurversie van de Ottomaanse geschiedenis. Het project MAKEBELIEF bestudeert hoe en waarom religieuze themaparken in Nederland, China, Turkije en de Verenigde Staten gebouwd worden.
In deze landen vinden verschillende vormen van strijd om de verbeelding van religie plaats. Denk hierbij aan multiculturele vraagstukken in ontkerkelijkt Nederland, hernieuwde populariteit van Ottomaans erfgoed in Turkije, complexe verhoudingen tussen religie en erfgoed in China, of het media-savvy evangelisch christendom in de Verenigde Staten. Onderzoeker Ernst van den Hemel (Meertens Instituut/NL-Lab): “De parken zijn een unieke ingang in fundamentele vraagstukken van de eenentwintigste eeuw: wie bepaalt wat religie betekent?”
De ERC-beurs maakt het mogelijk om een team van twee PhD-studenten, twee postdocs en een visueel-antropologische filmmaker aan te stellen.
Duration
2024-2028