Kat-mens-interacties

Dat katten en mensen interacties met elkaar hebben, zal niemand in twijfel trekken. Veel katten miauwen als ze eten willen of gaan bij de deur zitten als ze naar buiten willen. Toch verschilt de manier waarop katten contact hebben met hun menselijke huisgenoten per huishouden. Om interacties te laten slagen en bepaalde routines tot stand te brengen, moeten beide partijen aan wederzijds begrip werken. Wij brengen in ons onderzoek in kaart hoe dit gaat.

Lichaamstaal

Katten en mensen zijn verschillende diersoorten. De mens maakt simultaan gebruik van gesproken taal en van het lichaam (bijvoorbeeld wijzen met de vinger, knikken met het hoofd en andere gebaren). Katten hebben een ander soort lichaam en gebruiken dit dus ook anders in interacties. Ze geven bijvoorbeeld kopjes of zeggen iets met hun houding of blik. Ook maken ze gebruik van vocalisaties. Wij onderzoeken hoe katten en mensen betekenisvolle interacties met elkaar hebben en welke structuur hierin te ontdekken valt. We gebruiken hiervoor theorieën uit de taalkunde.

Meedoen aan ons onderzoek met uw kat? Dat kan!

Heeft u een kat in huis en vindt u het leuk om mee te doen aan dit wetenschappelijke onderzoek? Dan komen we graag met u in contact.

Als u meedoet aan het onderzoek, komen wij bij u thuis filmopnames maken van alledaags contact tussen u en uw kat. Daarnaast krijgt u één of meer vragenlijsten of houden we een interview met u. Wij doen het onderzoek zo, dat uw kat er zo min mogelijk last van heeft. Meer weten? Kijk dan even bij onze FAQ.

Lijkt het u leuk om mee te doen? Of heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar Marlou Rasenberg. We sturen u dan meer informatie en bekijken samen of en op welke manier u kunt meedoen.

Zwarte poes op de bank