Leonie Cornips bij NTR Focus

Koeien zeggen zoveel meer dan alleen maar boe. Maar wat dan? Dierentaalonderzoeker Leonie Cornips ontcijfert voor wetenschapsprogramma Focus de communicatie van koeien. En wat blijkt? Koeien die worden gescheiden van hun kalf klinken heel anders dan koeien die bij hun kalf mogen blijven.

Leonie Cornips bij GEFF 2022

In de media is er groeiende aandacht voor de noodzaak van bescherming van dieren. Maar helpen de media echt om dieren op de publieke agenda te zetten? Leonie Cornips nam op 28 oktober 2022 deel aan een discussie over het snijvlak van mens en dier, natuur en (media)cultuur.

  • Panelleden: Leonie Cornips, Marjolein de Rooij en Karen Soeters
  • Moderator: Maarten Reesink (Centre for Animal-Human Studies NL, Universiteit van Amsterdam)

Lesgeven en denken over dieren als bewuste mede-wezens helpt om nieuwe manieren te verkennen om relaties tussen mensen en andere dieren op te bouwen. Het belangrijke onderzoek naar mens-dier communicatie verwelkomt inzichten van over de hele wereld, aangezien verschillende culturen verschillend denken over hoe mens en dier zich tot elkaar verhouden.

In deze video vertelt Leonie waarom ze onderzoek is gaan doen naar dierentaal, waarom ze zich op koeien concentreert en welke onderzoeksvragen ze wil beantwoorden. Ook hoogleraar Taalvariatie Marjo van Koppen komt aan het woord. Zij is Leonie’s onderzoekspartner op het gebied van mens-diercommunicatie.

Leonie Cornips werd in 2020 genomineerd voor de Klokhuis Wetenschapsprijs. Deze prijs gaat naar onderzoek dat interessant is voor kinderen tussen 9 en 12. Leonie’s onderzoek naar koeientaal was een van de tien geselecteerde onderzoeksthema’s. 

Kunnen koeien ‘praten’? Dat onderzocht Leonie Cornips. Zij is taal-onderzoeker bij NL-Lab en aan de Universiteit Maastricht. Bij haar onderzoek kreeg ze hulp van Gijs. Hij weet het zeker: koeien praten niet alleen met elkaar, maar ook met mensen.

 

Wat bedoelt een koe die loeit? NL-Lab onderzoeker en bijzonder hoogleraar taalcultuur aan de Universiteit Maastricht Leonie Cornips onderzoekt de taal van de koe.

Op maandagavond 17 mei 2021 organiseerde de Nicolaas G. Pierson Foundation een online symposium over de band tussen mensen en andere dieren. De gasten deze avond waren Maarten Reesink (UvA) en Leonie Cornips (NL-Lab, Universiteit Maastricht). 

Marieke Peters onderzocht tijdens haar stage in het project Koe & Taal hoe kippen met elkaar communiceren. In deze video presenteert zij haar belangrijkste uitkomsten.

Ella Lodde liep een snuffelstage van een week bij NL-Lab/Leonie Cornips en Meertens Instituut/Marjo van Koppen. In dit filmpje presenteert ze haar onderzoeksresultaten.