mei 6, 2021

Leonie Cornips spreekt op online symposium over “Dier en Mens”

NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips geeft op maandag 17 mei een lezing over ‚Äėkoeientaal‚Äô tijdens het online symposium “Dier en Mens”. Het symposium wordt georganiseerd door ¬†het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation, en is bedoeld voor leden van die partij. Het symposium is geheel volgeboekt.

mei 3, 2021

Stagevacatures bij het project Inventing Public Diplomacy

Voor het project Inventing Public Diplomacy in Early Modern Europe. How Printed Media Shaped Dutch International Relations, 1568-1713 zoekt NL-Lab

 

3 stagiaires (m/v)

 

Ben jij ge√Įnteresseerd in de geschiedenis van nieuws, propaganda en/of diplomatie?¬†Houd je ervan oude handschriften te ontcijferen?¬†Of zou je wel eens willen meewerken op een historisch onderzoeksproject in een dynamische onderzoeksgroep? Dan is deze vacature wat voor jou!

 

Kijk hier voor meer informatie. Solliciteren kan tot 15 mei a.s.

april 28, 2021

Opiniestuk van Maria Grever in NRC

De premier moet de scheiding der machten bewaken, betoogt NL-Lab gastonderzoeker Maria Grever in een opiniestuk in NRC. Het valt Mark Rutte aan te rekenen dat hij als eindverantwoordelijke kritiek op Kamerleden in de ministerraad niet afkapte. Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/28/premier-moet-scheiding-der-machten-bewaken-a4041627

april 28, 2021

Inger Leemans gekozen tot lid van de KNAW

Wij zijn heel trots dat NL-Lab onderzoeksleider Inger Leemans – tegelijk met twee√ęntwintig andere vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines – is gekozen tot nieuw lid van de Akademie. De KNAW telt in totaal circa vijfhonderdvijftig leden. Leden worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties en worden benoemd voor het leven. De KNAW installeert de nieuwe leden op maandag 13 september, zie: https://www.knaw.nl/nl/actueel/nieuws/knaw-kiest-23-nieuwe-leden.

april 22, 2021

Vrijdag 23 april: Geertje Mak in gesprek met Gloria Wekker

In het programma ‘De koloniale kant van Nederland’ (vrijdagavond 23 april, vanaf 19:00 uur) reflecteert Gloria Wekker, vijf jaar na het verschijnen van de eerste druk van haar invloedrijke boek Witte Onschuld,¬†op de stand van zaken in het Nederlandse raciale discours. Na haar lezing gaat ze in gesprek met NL-Lab’s¬†Geertje Mak¬†en met Esther Captain, die bij het KITLV postkoloniaal Nederland onderzoekt. Dit programma vindt plaats in het kader van de conferentie ‘Spores of Empire’ (Universiteit Utrecht), waarin historici op zoek gaan naar de koloniale invloed op de Nederlandse cultuur. Het is live te volgen via: http://tiv.re/kolonialekant

 

april 22, 2021

Leonie Cornips in podcast ‘Taal voor de toekomst’

NL-Lab-onderzoeker Leonie Cornips is te gast in de eerste aflevering van de podcast ‚ÄėTaal voor de toekomst. In gesprek met de Noordzee‚Äô. Voor grenzeloos nieuwsgierige luisteraars die houden van taal, zee en toekomst.

april 20, 2021

Joris Oddens introduceert de thematiek van het Seminar Nederland Schrijven

Rondom het Seminar Nederland Schrijven (21 april 2021) stellen leden van NL-Lab zichzelf en ons onderzoek voor in korte filmpjes. Joris Oddens bijt het spits af en introduceert het project Nederland Schrijven dat tijdens de bijeenkomst centraal staat. Inschrijven voor Nederland Schrijven kan nog, via dit aanmeldformulier.

 

maart 15, 2021

Marjolein ’t Hart in Podcast ‘De Oranjes’

Marjolein ’t Hart wordt ge√Įnterviewd in de eerste aflevering van de Podcast ‘De Oranjes’ van Ronald de Graaf, over alle stadhouders van Willem van Oranje tot Willem III!