maart 25, 2024

Taste Panel

Kom een historisch gerecht proeven! 

Proevers gezocht voor een historisch onderzoek! 

Vind jij het leuk om nieuwe gerechten te proeven? Hoe smaakte de achttiende eeuw? Kom ons helpen om de smaak van de vroegmoderne Nederlanden te onderzoeken. 

(meer…)

april 8, 2024

Vrouwen rondom Johan de Witt

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag 2024 verscheen de bundel Vrouwen rondom Johan de Witt, een boeiende ontdekkingstocht naar de minder bekende kant van de beroemde Nederlandse staatsman. Dit boek werpt niet alleen nieuw licht op De Witts relaties met invloedrijke vrouwen uit diverse sociale klassen, maar brengt ook hun eigen verhalen tot leven. Van de adellijke kringen tot de intieme familiekring, de meer dan 30 door experts hertaalde brieven onthullen unieke inzichten in hun leven, worstelingen en invloed in de 17e eeuw. De bundel is samengesteld door Ineke Huysman en Roosje Peeters van het projectteam ‘Brieven van Johan de Witt’ van het Huygens Instituut/NL-Lab.

Website Johan de Witt

Vrouwen rondom Johan de Witt

november 23, 2023

Grote Europese beurs voor eerste onderzoek naar vroegmoderne voedselconservering

Marieke Hendriksen, onderzoeker aan het Huygens Instituut en NL-Lab, heeft een ERC Consolidator Grant van 2 miljoen toegekend gekregen voor haar onderzoeksproject PRESERVARE. Dit innovatieve onderzoek brengt onder andere de alledaagse, ongeschreven kennis van voedselconservering in kaart door een unieke combinatie van digitale technieken, archeologische vondsten en historische reconstructies.

(meer…)

oktober 9, 2023

Lancering NL-Lab Podcast

Podcast: Nederland is …

Nederlanders zijn nuchter, tolerant en gek op kaas… Waar komen deze stereotyperingen eigenlijk vandaan? In de podcast Nederland is… ontleedt NL-Lab, een onderzoeksgroep opgericht door het Meertens Instituut en het Huygens Instituut, samen met presentator Lara Billie Rense hoe nationale identiteit in Nederland wordt gemaakt en gevoeld. 

(meer…)

juli 10, 2023

Grote Europese beurs voor onderzoek naar religieuze themaparken

Ernst van den Hemel, onderzoeker aan het Meertens Instituut en NL-Lab, heeft een grote Europese beurs toegekend gekregen, een ERC Consolidator Grant. In december 2023 gaat het onderzoeksproject MAKEBELIEF: The Religious Politics of Theme Parks in the 21st century: Imagineering Religion, Heritage and National Sentiments van start.

Het project, dat vijf jaar gaat duren, analyseert hoe men in landen als China, Nederland, Turkije en de Verenigde Staten de emotionele en politieke betekenis van religie en erfgoed probeert te beïnvloeden. Het gebruikt hiervoor een unieke invalshoek: religieuze themaparken.

(meer…)

april 3, 2023

Kibbelende diplomaten en spectaculaire vuurwerk shows in het Allard Pierson

Wisseltentoonstelling Amsterdam Creatieve Stad 1600-1900  

Het NWO-project Inventing Public Diplomacy in Early Modern Europe vult de 17e-eeuwse zaal in de nieuwe editie van de wisseltentoonstelling Amsterdam Creatieve Stad in het Allard Pierson.

(meer…)