oktober 7, 2021

Museum de Lakenhal: Mens, praat met me

NL-Lab stagiaire Eeke Brussee werkte mee aan de installatie Mens, Praat met me, die bezoekers van Museum de Lakenhal in staat stelt om een gesprek te voeren met de Noordzee. Spil van de installatie is een lerende taalmachine, die namens de zee tot ons spreekt. Het concept is van schrijfster en kunstenaar Arita Baaijens, die alles weet van expedities organiseren en poëtische antwoorden componeren voor de lerende taalmachine. Zie voor meer informatie en tickets de website van Museum de Lakenhal.

september 29, 2021

Koeientaalquiz

NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips stelde in samenwerking met collega’s van het Meertens Instituut een koeientaalquiz samen. Daarin wordt gevraagd naar de betekenis van verschillende geluiden die een koe produceert in diverse situaties. De meeste geluiden van de koeien in deze vragenlijst zijn afkomstig uit het onderzoek van dr. ing. Gerhard Jahns en dr. Klaus Walter van het Duitse Onderzoeksinstituut voor Landbouw (Forschungsanstalt für Landwirtschaft) FAL-Braunschweig-Volkenrode. De geluiden die de koe en/of het kalf maakt in precies deze situaties zijn in deze “quiz” te beluisteren met meerkeuzevragen over de betekenis van het geluid. Meedoen aan de quiz kan via: https://koeientaal.survey.clariah.nl/index.php/915643

augustus 30, 2021

Ernst van den Hemel in Dit is de Dag

In het NPO-radioprogramma Dit is de Dag gaf NL-Lab onderzoeker Ernst van den Hemel op 27 augustus duiding aan de racistische protesten in het reformatorische dorp Harskamp. ‘Wat is er aan de hand in de reformatorische gemeenschap’? Terugluisteren kan hier.

augustus 30, 2021

Leonie Cornips in HUMAN INC

Liddie Austin interviewde NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips voor een reeks over vrijdenkers ter ere van het 75-jarig jubileum van het Humanistisch Verbond. Leonie vertelt over haar keuze om in haar onderzoek weg te blijven van gebaande paden. Het artikel is te vinden in tijdschrift HUMAN INC en op de website van het Humanistisch Verbond.

augustus 25, 2021

Ilja Nieuwland in DinoCast🦖🦕

Ons geaffilieerde lid Ilja Nieuwland is te horen in aflevering 1 (‘Stegosaurus’), aflevering 6 (‘Mosasaurus’) en aflevering 7 (‘Tyrannosaurus-rex’) van de DinoCast, gepresenteerd door Gijs Rademaker en Maarten van Rossem. Ilja blijkt een groot kenner en liefhebber van dinosauriërs en schreef ‘American Dinosaur Abroad. A Cultural History of Carnegie’s Plaster Diplodocus’. Op dit moment vinden de opnames plaats voor het tweede seizoen van DinoCast. Wederom met optredens van Ilja. Je luistert de podcast hier.

augustus 19, 2021

Maria Grever geeft keynote lezing “Historisch besef en lokaal erfgoed”

NL-Lab gastonderzoeker Maria Grever geeft op 17 september de keynote lezing op de VGN PABO Geschiedenisconferentie 2021, met als titel: ‘Historisch besef en lokaal erfgoed: over de levensfasen van materiële cultuur’. Aanmelden kan hier. Zie ook: VGN-Conferentie-flyer-Pabostudieconferentie 2021

augustus 19, 2021

Inger Leemans in de Volkskrant

De Volkskrant besteedde op 8 augustus aandacht aan nieuw onderzoek van NL-Lab hoofd Inger Leemans naar inclusieve reclame. Het volledige artikel staat hier.

augustus 19, 2021

Maria Grever in Kleio

Tijdschrift Kleio interviewde NL-Lab gastonderzoeker Maria Grever ter gelegenheid van haar afscheid als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het artikel ‘Geschiedenisonderwijs moet steunen op levende geschiedenis’ is hier te lezen.