november 28, 2022

Call for Papers

CALL FOR PAPERS

Practices of Public Diplomacy 1500-2020

International conference KNAW Humanities Cluster 18-20 October 2023 Amsterdam

PublicDiplomacy_CallForPapers

november 10, 2022

Stage Stadhoudersvrouwen

Voor het project Stadhoudersvrouwen Briefwisselingen van de Hollandse en Friese Stadhoudersvrouwen, 1533-1820 dat het Huygensinstituut en NL-Lab in samenwerking met Koninklijke Verzamelingen en Oxford Early Modern Letters Online uitvoert zoeken wij een stagiair(e)  (univ. bachelor of master opleiding)

Het gaat om de invoer van de metadata van de correspondentie Marie-Louise van Hessen-Kassel (1688-1765). Voor meer informatie neem contact op met Ineke Huysman ineke.huysman@huc.knaw.nl 

april 15, 2022

Ernst van den Hemel in Atlas

In Nederland worden meer Matthäus Passions opgevoerd dan in de rest van de wereld, terwijl niet-religieuze mensen hier in de meerderheid zijn. NL-Lab onderzoeker Ernst van den Hemel vertelt erover in NPO’s Atlas. De aflevering is hier terug te kijken.

april 6, 2022

Presentatie bloemlezing Johan de Witt en het Rampjaar

Op 9 april organiseert het Nationaal Archief een boekpresentatie van Johan de Witt en het Rampjaar, mede mogelijk gemaakt door het NOT-fonds en de Johan de Witt Stichting.

 

april 6, 2022

Media-aandacht voor Constantijn Huygens als amateur-parfumeur

Onlangs vertelde NL-Lab onderzoeker Ineke Huysman in een radiouitzending van NOS Met het Oog op Morgen over een nog vrijwel onbekende kwaliteit van de beroemde zeventiende-eeuwse dichter Constantijn Huygens. Huygens was namelijk naast dichter, wetenschapper, musicus, diplomaat, componist, architect, jurist en topadviseur van de Oranjes ook amateur-parfumeur. Eén van zijn parfumrecepten heette ‘Rieckend water van mijn moeder’. Een uitgebreid artikel in de Volkskrant besteedt aandacht aan de moderne recreatie van dit parfum. Op de Huygens tentoonstelling Geuren en Beelden in Museum Hofwijck kan de bezoeker een geurkaars gemaakt naar Huygens’ recept aanschaffen. Op 8 april opende minister Robbert Dijkgraaf de tentoonstelling Constantijn Huygens. Geuren en Beelden door middel van het aansteken van de geurkaars. Hij verrichte deze handeling samen met Marypierre Julien, een ‘neus’ die voor Huygens’ Hofwijck en het Zwitserse cosmeticaconcern Givaudan Constantijns recept reconstrueerde.

 

Foto: Michel Groen

april 1, 2022

Publicatie bloemlezing Constantijn Huygens. Een leven in brieven

Ter gelegenheid van de voltooiing van de digitale editie van de briefwisseling van Constantijn Huygens (1596-1687) bij Huygens ING/NL-Lab en de bijbehorende tentoonstellingen in Voorburg in 2022, verschijnt op 2 april de bloemlezing Constantijn Huygens. Een leven in brieven. Het rijk geïllustreerde boek is samengesteld door Ineke Huysman en Ad Leerintveld en bevat een bloemlezing van achtendertig smaakmakende brieven van en aan Constantijn Huygens. Elke brief is door een deskundige vertaald in hedendaags Nederlands en van een inleiding voorzien. Huygens’ veelzijdigheid komt in de bloemlezing goed tot zijn recht: we zien hem onder meer actief als kunstkenner, musicus, architect, dichter, diplomaat, vriend en familieman. Het boek, uitgegeven door Catullus, is vanaf 2 april verkrijgbaar.

 

 

april 1, 2022

Opening tentoonstelling Constantijn Huygens. Geuren en Beelden

Ter gelegenheid van de voltooiing van de online database met correspondentie van Constantijn Huygens organiseren de Voorburgse musea Huygens’ Hofwijck en Huygens’ Swaensteyn twee tentoonstellingen, in samenwerking met NL-Lab en het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Op 8 april 2022 heeft OCW-minister Robbert Dijkgraaf ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’ geopend en op 31 augustus start ‘Constantijn Huygens. Een leven in Brieven’.

De tentoonstelling ‘Constantijn Huygens. Geuren en Beelden’ belicht Huygens’ vrijwel onbekende kwaliteit als parfumeur. Een groep parfumeurs creëerde speciaal voor deze gelegenheid een geur naar eigen recept van Huygens: ‘rieckend water van mijn moeder’. Onder de titel Rietveld – Huygens Exchange. What has Huygens ever done for us? namen tien studenten van de Jewellery – Linking Bodies afdeling van de Gerrit Rietveld Academie gedurende drie maanden het leven en de tijd van Constantijn Huygens onder de loep. Het resultaat presenteren zij op de tentoonstelling. Meer informatie staat op de website van Huygens Hofwijck.

 

   

Foto’s: Michel Groen

maart 30, 2022

Jessica den Oudsten wint Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs voor geschiedenis

Jessica den Oudsten (Universiteit Leiden, Huygens Instituut) heeft met haar masterscriptie The descendants of Norwegian and Danish Immigrants dit jaar de Uitgeverij Verloren/Johan de Witt-scriptieprijs voor geschiedenis gewonnen. De prijs werd in samenwerking met weekblad EW voor de achtste maal uitgereikt. NL-Labs Ineke Huysman was voorzitter van de jury. De aanmoedigingsprijs ging naar Amber Souleymane (Rijksuniversiteit Groningen) voor haar bachelorscriptie Het werk van een schilder.