mei 6, 2021

Leonie Cornips spreekt op online symposium over “Dier en Mens”

NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips geeft op maandag 17 mei een lezing over ‚Äėkoeientaal‚Äô tijdens het online symposium “Dier en Mens”. Het symposium wordt georganiseerd door ¬†het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation, en is bedoeld voor leden van die partij. Het symposium is geheel volgeboekt.

mei 3, 2021

Stagevacatures bij het project Inventing Public Diplomacy

Voor het project Inventing Public Diplomacy in Early Modern Europe. How Printed Media Shaped Dutch International Relations, 1568-1713 zoekt NL-Lab

 

3 stagiaires (m/v)

 

Ben jij ge√Įnteresseerd in de geschiedenis van nieuws, propaganda en/of diplomatie?¬†Houd je ervan oude handschriften te ontcijferen?¬†Of zou je wel eens willen meewerken op een historisch onderzoeksproject in een dynamische onderzoeksgroep? Dan is deze vacature wat voor jou!

 

Kijk hier voor meer informatie. Solliciteren kan tot 15 mei a.s.

april 28, 2021

Opiniestuk van Maria Grever in NRC

De premier moet de scheiding der machten bewaken, betoogt NL-Lab gastonderzoeker Maria Grever in een opiniestuk in NRC. Het valt Mark Rutte aan te rekenen dat hij als eindverantwoordelijke kritiek op Kamerleden in de ministerraad niet afkapte. Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/28/premier-moet-scheiding-der-machten-bewaken-a4041627

april 28, 2021

Inger Leemans gekozen tot lid van de KNAW

Wij zijn heel trots dat NL-Lab onderzoeksleider Inger Leemans – tegelijk met twee√ęntwintig andere vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines – is gekozen tot nieuw lid van de Akademie. De KNAW telt in totaal circa vijfhonderdvijftig leden. Leden worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties en worden benoemd voor het leven. De KNAW installeert de nieuwe leden op maandag 13 september, zie: https://www.knaw.nl/nl/actueel/nieuws/knaw-kiest-23-nieuwe-leden.

april 22, 2021

Vrijdag 23 april: Geertje Mak in gesprek met Gloria Wekker

In het programma ‘De koloniale kant van Nederland’ (vrijdagavond 23 april, vanaf 19:00 uur) reflecteert Gloria Wekker, vijf jaar na het verschijnen van de eerste druk van haar invloedrijke boek Witte Onschuld,¬†op de stand van zaken in het Nederlandse raciale discours. Na haar lezing gaat ze in gesprek met NL-Lab’s¬†Geertje Mak¬†en met Esther Captain, die bij het KITLV postkoloniaal Nederland onderzoekt. Dit programma vindt plaats in het kader van de conferentie ‘Spores of Empire’ (Universiteit Utrecht), waarin historici op zoek gaan naar de koloniale invloed op de Nederlandse cultuur. Het is live te volgen via: http://tiv.re/kolonialekant

 

april 22, 2021

Leonie Cornips in podcast ‘Taal voor de toekomst’

NL-Lab-onderzoeker Leonie Cornips is te gast in de eerste aflevering van de podcast ‚ÄėTaal voor de toekomst. In gesprek met de Noordzee‚Äô. Voor grenzeloos nieuwsgierige luisteraars die houden van taal, zee en toekomst.

april 20, 2021

Joris Oddens introduceert de thematiek van het Seminar Nederland Schrijven

Rondom het Seminar Nederland Schrijven (21 april 2021) stellen leden van NL-Lab zichzelf en ons onderzoek voor in korte filmpjes. Joris Oddens bijt het spits af en introduceert het project Nederland Schrijven dat tijdens de bijeenkomst centraal staat. Inschrijven voor Nederland Schrijven kan nog, via dit aanmeldformulier.

 

maart 15, 2021

Marjolein ’t Hart in Podcast ‘De Oranjes’

Marjolein ’t Hart wordt ge√Įnterviewd in de eerste aflevering van de Podcast ‘De Oranjes’ van Ronald de Graaf, over alle stadhouders van Willem van Oranje tot Willem III!

maart 6, 2021

Zondag 7 maart: Geertje Mak bij OVT

Op zondag 7 maart besteedt OVT uitgebreid aandacht aan het recente themanummer van¬†Low Countries Historical Review¬†over ‘Child Separation’.¬†Een gesprek over de koloniale kijk op het kind, met historici Geertje Mak, Maaike Derksen, en Chiara Candaele. (Terug)luisteren kan hier.

 

 

maart 4, 2021

Drie stageplaatsen bij Inventing Public Diplomacy

Voor het project Inventing Public Diplomacy in Early Modern Europe. How Printed Media Shaped Dutch International Relations, 1568-1713 zoekt het Humanities Cluster van de KNAW drie stagiaires (m/v) met een BA-diploma in geschiedenis, letterkunde of kunstgeschiedenis en aantoonbare kennis van/affiniteit met de vroegmoderne tijd. De stage vindt plaats in het academisch jaar 2021-22, en heeft een omvang van 6-30 ECTS. Periode en voltijd/deeltijd in overleg. Meer info vind je hier.

 

Ge√Įnteresseerd?

Stuur vóór 15 mei een korte motivatie en CV naar de projectsecretaris Floor Meijer (floor.meijer@huc.knaw.nl). Voor vragen kun je op hetzelfde adres terecht.

maart 1, 2021

Online lezing Ernst van den Hemel: ‘Iedereen een eigen Spinoza?’

In het kader van de dertiende Spinozadag op 22 november 2020 gaf Ernst van den Hemel een online lezing met de titel ‘Iedereen een eigen Spinoza? Over de hedendaagse populariteit van Spinoza en ander erfgoed.’ Deze lezing is te bekijken op YouTube.

februari 25, 2021

Geertje Mak in Trouw

Op 27 februari 2021 publiceerde Trouw een achtergrondartikel over de koloniale wortels van interlandelijke adoptie. Daarin werd verwezen naar het themanummer van het Low Countries Historical Review dat onder redactie van onder meer Geertje Mak verscheen.

januari 20, 2021

Joris Oddens en Helmer Helmers te zien in televisieserie

NL-Lab leden Joris Oddens en Helmer Helmers zijn te zien in NTR serie De Strijd om het Binnenhof, die vanaf 8 januari wekelijks wordt uitgezonden.

januari 20, 2021

Leonie Cornips in Trouw

Leonie Cornips bezocht samen met filosoof Eva Meijer een koeienrusthuis. Meijer schreef over hun bezoek een column in Trouw.

december 28, 2020

Themanummer van BMGN over ‚Äėchild separation‚Äô als (post)koloniale politiek

Onder redactie van Marit Monteiro, Lies Wesseling en NL-Lab onderzoeker Geertje Mak is een¬†themanummer van BMGN over ‚Äėchild separation‚Äô als (post)koloniale politiek¬†verschenen. Er is ook een filmpje over het nummer gemaakt, dat¬†hier¬†te zien is.

december 27, 2020

Podcast over dialect en welzijn in een verzorgingshuis

NL-Lab onderzoeker en hoogleraar taal en cultuur in Limburg Leonie Cornips en cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op het welzijn van bewoners in een verzorgingshuis. Naast de¬†podcast, ontwierp Stichting Laudio een ‚ÄėBrabantse klankkast‚Äô die de komende maanden in verschillende verzorgingshuizen voor een select gezelschap te bezoeken is.

december 28, 2020

NL-Lab kwartiermaker Inger Leemans ontvangt grote Europese subsidie

Samen met een internationaal team van historici, taal- en computerwetenschappers heeft Inger Leemans een subsidie van 2,8 miljoen euro gekregen van de European Research Council voor hun Odeuropa project. Naast haar werkzaamheden bij NL-Lab gaat Leemans in dit project de komende drie jaar nieuwe methoden ontwikkelen om kennis over geuren uit (digitale) tekst- en beeldcollecties te halen en te analyseren. Bekijk de Odeuropa website.

december 28, 2020

Leonie Cornips geeft lezing bij Environmental Humanities Centre VU

Op donderdag 10 december spreekt Leonie Cornips om 16:00 uur over ‚ÄúHow a Dairy Cow Relates to Other Cows and Humans: The Opening of a Conversation‚ÄĚ. Voor meer informatie, klik¬†hier.