Nieuwsarchief
Zondag 7 maart: Geertje Mak bij OVT
Op zondag 7 maart besteedt OVT uitgebreid aandacht aan het recente themanummer van Low Countries Historical Review over ‘Child Separation’. Een gesprek over de koloniale kijk op het kind, met historici Geertje Mak, Maaike Derksen, en Chiara Candaele. (Terug)luisteren kan hier.
Drie stageplaatsen bij Inventing Public Diplomacy
Voor het project Inventing Public Diplomacy in Early Modern Europe. How Printed Media Shaped Dutch International Relations, 1568-1713 zoekt het Humanities Cluster van de KNAW drie stagiaires (m/v) met een BA-diploma in geschiedenis, letterkunde of kunstgeschiedenis en aantoonbare kennis van/affiniteit met de vroegmoderne tijd. De stage vindt plaats in het academisch jaar 2021-22, en heeft een omvang van 6-30 ECTS. Periode en voltijd/deeltijd in overleg.
Geïnteresseerd?
Stuur vóór 15 mei een korte motivatie en CV naar de projectcoördinator Floor Meijer (floor.meijer@huc.knaw.nl). Voor vragen kun je op hetzelfde adres terecht.
Online lezing Ernst van den Hemel: ‘Iedereen een eigen Spinoza?’
In het kader van de dertiende Spinozadag op 22 november 2020 gaf Ernst van den Hemel een online lezing met de titel ‘Iedereen een eigen Spinoza? Over de hedendaagse populariteit van Spinoza en ander erfgoed.’ Deze lezing is te bekijken op YouTube.
Geertje Mak in Trouw
Op 27 februari 2021 publiceerde Trouw een achtergrondartikel over de koloniale wortels van interlandelijke adoptie. Daarin werd verwezen naar het themanummer van het Low Countries Historical Review dat onder redactie van onder meer Geertje Mak verscheen.
Joris Oddens en Helmer Helmers te zien in televisieserie
NL-Lab leden Joris Oddens en Helmer Helmers zijn te zien in NTR serie De Strijd om het Binnenhof, die vanaf 8 januari wekelijks wordt uitgezonden.
Leonie Cornips in Trouw
Leonie Cornips bezocht samen met filosoof Eva Meijer een koeienrusthuis. Meijer schreef over hun bezoek een column in Trouw.
Themanummer van BMGN over ‘child separation’ als (post)koloniale politiek
Onder redactie van Marit Monteiro, Lies Wesseling en NL-Lab onderzoeker Geertje Mak is een themanummer van BMGN over ‘child separation’ als (post)koloniale politiek verschenen. Er is ook een filmpje over het nummer gemaakt, dat hier te zien is.
Podcast over dialect en welzijn in een verzorgingshuis
NL-Lab onderzoeker en hoogleraar taal en cultuur in Limburg Leonie Cornips en cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op het welzijn van bewoners in een verzorgingshuis. Naast de podcast, ontwierp Stichting Laudio een ‘Brabantse klankkast’ die de komende maanden in verschillende verzorgingshuizen voor een select gezelschap te bezoeken is.
NL-Lab kwartiermaker Inger Leemans ontvangt grote Europese subsidie
Samen met een internationaal team van historici, taal- en computerwetenschappers heeft Inger Leemans een subsidie van 2,8 miljoen euro gekregen van de European Research Council voor hun Odeuropa project. Naast haar werkzaamheden bij NL-Lab gaat Leemans in dit project de komende drie jaar nieuwe methoden ontwikkelen om kennis over geuren uit (digitale) tekst- en beeldcollecties te halen en te analyseren. Bekijk de Odeuropa website.
Leonie Cornips geeft lezing bij Environmental Humanities Centre VU
Op donderdag 10 december spreekt Leonie Cornips om 16:00 uur over “How a Dairy Cow Relates to Other Cows and Humans: The Opening of a Conversation”. Voor meer informatie, klik hier.
Marieke Hendriksen geeft lezing voor Chemiehistorische Kring Zwolle
Op dinsdag 15 december geeft Marieke Hendriksen om 19:30 uur een online lezing, Van zwarte borstkoekjes tot kokindjes: drop in chemie, geneeskunde en populaire cultuur door de eeuwen heen.