oktober 7, 2021

Museum de Lakenhal: Mens, praat met me

NL-Lab stagiaire Eeke Brussee werkte mee aan de installatie Mens, Praat met me, die bezoekers van Museum de Lakenhal in staat stelt om een gesprek te voeren met de Noordzee. Spil van de installatie is een lerende taalmachine, die namens de zee tot ons spreekt. Het concept is van schrijfster en kunstenaar Arita Baaijens, die alles weet van expedities organiseren en poëtische antwoorden componeren voor de lerende taalmachine. Zie voor meer informatie en tickets de website van Museum de Lakenhal.

september 29, 2021

Koeientaalquiz

NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips stelde in samenwerking met collega’s van het Meertens Instituut een koeientaalquiz samen. Daarin wordt gevraagd naar de betekenis van verschillende geluiden die een koe produceert in diverse situaties. De meeste geluiden van de koeien in deze vragenlijst zijn afkomstig uit het onderzoek van dr. ing. Gerhard Jahns en dr. Klaus Walter van het Duitse Onderzoeksinstituut voor Landbouw (Forschungsanstalt für Landwirtschaft) FAL-Braunschweig-Volkenrode. De geluiden die de koe en/of het kalf maakt in precies deze situaties zijn in deze “quiz” te beluisteren met meerkeuzevragen over de betekenis van het geluid. Meedoen aan de quiz kan via: https://koeientaal.survey.clariah.nl/index.php/915643

augustus 30, 2021

Ernst van den Hemel in Dit is de Dag

In het NPO-radioprogramma Dit is de Dag gaf NL-Lab onderzoeker Ernst van den Hemel op 27 augustus duiding aan de racistische protesten in het reformatorische dorp Harskamp. ‘Wat is er aan de hand in de reformatorische gemeenschap’? Terugluisteren kan hier.

augustus 30, 2021

Leonie Cornips in HUMAN INC

Liddie Austin interviewde NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips voor een reeks over vrijdenkers ter ere van het 75-jarig jubileum van het Humanistisch Verbond. Leonie vertelt over haar keuze om in haar onderzoek weg te blijven van gebaande paden. Het artikel is te vinden in tijdschrift HUMAN INC en op de website van het Humanistisch Verbond.

augustus 25, 2021

Ilja Nieuwland in DinoCast🦖🦕

Ons geaffilieerde lid Ilja Nieuwland is te horen in aflevering 1 (‘Stegosaurus’), aflevering 6 (‘Mosasaurus’) en aflevering 7 (‘Tyrannosaurus-rex’) van de DinoCast, gepresenteerd door Gijs Rademaker en Maarten van Rossem. Ilja blijkt een groot kenner en liefhebber van dinosauriërs en schreef ‘American Dinosaur Abroad. A Cultural History of Carnegie’s Plaster Diplodocus’. Op dit moment vinden de opnames plaats voor het tweede seizoen van DinoCast. Wederom met optredens van Ilja. Je luistert de podcast hier.

augustus 19, 2021

Maria Grever geeft keynote lezing “Historisch besef en lokaal erfgoed”

NL-Lab gastonderzoeker Maria Grever geeft op 17 september de keynote lezing op de VGN PABO Geschiedenisconferentie 2021, met als titel: ‘Historisch besef en lokaal erfgoed: over de levensfasen van materiële cultuur’. Aanmelden kan hier. Zie ook: VGN-Conferentie-flyer-Pabostudieconferentie 2021

augustus 19, 2021

Inger Leemans in de Volkskrant

De Volkskrant besteedde op 8 augustus aandacht aan nieuw onderzoek van NL-Lab hoofd Inger Leemans naar inclusieve reclame. Het volledige artikel staat hier.

augustus 19, 2021

Maria Grever in Kleio

Tijdschrift Kleio interviewde NL-Lab gastonderzoeker Maria Grever ter gelegenheid van haar afscheid als hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Het artikel ‘Geschiedenisonderwijs moet steunen op levende geschiedenis’ is hier te lezen.

juli 28, 2021

Pratende koeien leren verstaan in het Rundveemuseum

Op zondag 8 augustus konden bezoekers van het Rundveemuseum beter leren communiceren met de koeien in het weiland achter het museumgebouw. NL-lab onderzoeker Leonie Cornips legde in twee sessies uit hoe de lichaamstaal van een koe werkt en ook dat het geloei van een koe van alles kan betekenen. Het Noord-Hollands Dagblad schreef een verslag van de dag en maakte videobeelden.

 

 

 

juli 9, 2021

Ernst van den Hemel bij OVT

In OVT van 4 juli 2021 vertelt NL-Lab onderzoeker Ernst van den Hemel over de Franse documentaire Lourdes. Terugluisteren kan hier.

juni 23, 2021

Ernst van den Hemel in VolZin

In een artikel van VolZin over nationale identiteit en religie komt NL-Lab onderzoeker Ernst van den Hemel aan het woord over onder meer paaseitjes, secularisering en de rol van religie in het publieke domein. Lees het artikel hier.

juni 2, 2021

Opiniestuk van Leonie Cornips in De Limburger

In De Limburger van 31 mei reageren NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips en voorzitter Levende Talen Limburgs Esther van Loo op een stuk van Wido Smeets in Zuiderlucht. Lees hun opiniestuk ‘Geef Limburgs plek in onderwijs’ hier.

juni 2, 2021

Radio Swammerdam interviewt Marieke Hendriksen

Zondag 6 juni vertelt NL-Lab onderzoeker Marieke Hendriksen over haar onderzoek naar drop, kaas en identiteit. Luisteren en terugluisteren kan via de website van Radio Swammerdam en podcast-apps: http://www.radioswammerdam.nl

juni 2, 2021

Leonie Cornips in Vroege Vogels podcast

Op 30 mei interviewde NPO radio1 NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips over haar onderzoek naar koeientaal. Terugluisteren van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren #9 kan hier.

mei 20, 2021

Odeuropa op Arte

In een kort filmpje op Arte introduceren Cecilia Bembibre en Inger Leemans ‘le projet titanesque’ Odeuropa.

 

mei 17, 2021

NL-Lab stagiaire Marieke Peters over kippensociolinguïstiek

Marieke Peters onderzocht tijdens haar stage hoe kippen met elkaar communiceren. In deze video presenteert zij haar belangrijkste uitkomsten.

 

mei 17, 2021

Leonie Cornips op Jeugdjournaal: wat loeien koeien?

Taalonderzoeker Leonie Cornips doet op zeven verschillende boerderijen onderzoek naar koeientaal. In het jeugdjournaal licht ze haar onderzoek toe, samen met mede-onderzoeker Gijs.

 

 

 

 

mei 6, 2021

Leonie Cornips spreekt op online symposium over “Dier en Mens”

NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips geeft op maandag 17 mei een lezing over ‘koeientaal’ tijdens het online symposium “Dier en Mens”. Het symposium wordt georganiseerd door  het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de Nicolaas G. Pierson Foundation, en is bedoeld voor leden van die partij. Het symposium is geheel volgeboekt.

mei 3, 2021

Stagevacatures bij het project Inventing Public Diplomacy

Voor het project Inventing Public Diplomacy in Early Modern Europe. How Printed Media Shaped Dutch International Relations, 1568-1713 zoekt NL-Lab

 

3 stagiaires (m/v)

 

Ben jij geïnteresseerd in de geschiedenis van nieuws, propaganda en/of diplomatie? Houd je ervan oude handschriften te ontcijferen? Of zou je wel eens willen meewerken op een historisch onderzoeksproject in een dynamische onderzoeksgroep? Dan is deze vacature wat voor jou!

 

Kijk hier voor meer informatie. Solliciteren kan tot 15 mei a.s.

april 28, 2021

Opiniestuk van Maria Grever in NRC

De premier moet de scheiding der machten bewaken, betoogt NL-Lab gastonderzoeker Maria Grever in een opiniestuk in NRC. Het valt Mark Rutte aan te rekenen dat hij als eindverantwoordelijke kritiek op Kamerleden in de ministerraad niet afkapte. Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/04/28/premier-moet-scheiding-der-machten-bewaken-a4041627

april 28, 2021

Inger Leemans gekozen tot lid van de KNAW

Wij zijn heel trots dat NL-Lab onderzoeksleider Inger Leemans – tegelijk met tweeëntwintig andere vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines – is gekozen tot nieuw lid van de Akademie. De KNAW telt in totaal circa vijfhonderdvijftig leden. Leden worden gekozen op grond van hun wetenschappelijke prestaties en worden benoemd voor het leven. De KNAW installeert de nieuwe leden op maandag 13 september, zie: https://www.knaw.nl/nl/actueel/nieuws/knaw-kiest-23-nieuwe-leden.

april 22, 2021

Vrijdag 23 april: Geertje Mak in gesprek met Gloria Wekker

In het programma ‘De koloniale kant van Nederland’ (vrijdagavond 23 april, vanaf 19:00 uur) reflecteert Gloria Wekker, vijf jaar na het verschijnen van de eerste druk van haar invloedrijke boek Witte Onschuld, op de stand van zaken in het Nederlandse raciale discours. Na haar lezing gaat ze in gesprek met NL-Lab’s Geertje Mak en met Esther Captain, die bij het KITLV postkoloniaal Nederland onderzoekt. Dit programma vindt plaats in het kader van de conferentie ‘Spores of Empire’ (Universiteit Utrecht), waarin historici op zoek gaan naar de koloniale invloed op de Nederlandse cultuur. Het is live te volgen via: http://tiv.re/kolonialekant

 

april 22, 2021

Leonie Cornips in podcast ‘Taal voor de toekomst’

NL-Lab-onderzoeker Leonie Cornips is te gast in de eerste aflevering van de podcast ‘Taal voor de toekomst. In gesprek met de Noordzee’. Voor grenzeloos nieuwsgierige luisteraars die houden van taal, zee en toekomst.

april 20, 2021

Joris Oddens introduceert de thematiek van het Seminar Nederland Schrijven

Rondom het Seminar Nederland Schrijven (21 april 2021) stellen leden van NL-Lab zichzelf en ons onderzoek voor in korte filmpjes. Joris Oddens bijt het spits af en introduceert het project Nederland Schrijven dat tijdens de bijeenkomst centraal staat. Inschrijven voor Nederland Schrijven kan nog, via dit aanmeldformulier.

 

maart 15, 2021

Marjolein ’t Hart in Podcast ‘De Oranjes’

Marjolein ’t Hart wordt geïnterviewd in de eerste aflevering van de Podcast ‘De Oranjes’ van Ronald de Graaf, over alle stadhouders van Willem van Oranje tot Willem III!

maart 6, 2021

Zondag 7 maart: Geertje Mak bij OVT

Op zondag 7 maart besteedt OVT uitgebreid aandacht aan het recente themanummer van Low Countries Historical Review over ‘Child Separation’. Een gesprek over de koloniale kijk op het kind, met historici Geertje Mak, Maaike Derksen, en Chiara Candaele. (Terug)luisteren kan hier.

 

 

maart 4, 2021

Drie stageplaatsen bij Inventing Public Diplomacy

Voor het project Inventing Public Diplomacy in Early Modern Europe. How Printed Media Shaped Dutch International Relations, 1568-1713 zoekt het Humanities Cluster van de KNAW drie stagiaires (m/v) met een BA-diploma in geschiedenis, letterkunde of kunstgeschiedenis en aantoonbare kennis van/affiniteit met de vroegmoderne tijd. De stage vindt plaats in het academisch jaar 2021-22, en heeft een omvang van 6-30 ECTS. Periode en voltijd/deeltijd in overleg. Meer info vind je hier.

 

Geïnteresseerd?

Stuur vóór 15 mei een korte motivatie en CV naar de projectsecretaris Floor Meijer (floor.meijer@huc.knaw.nl). Voor vragen kun je op hetzelfde adres terecht.

maart 1, 2021

Online lezing Ernst van den Hemel: ‘Iedereen een eigen Spinoza?’

In het kader van de dertiende Spinozadag op 22 november 2020 gaf Ernst van den Hemel een online lezing met de titel ‘Iedereen een eigen Spinoza? Over de hedendaagse populariteit van Spinoza en ander erfgoed.’ Deze lezing is te bekijken op YouTube.

februari 25, 2021

Geertje Mak in Trouw

Op 27 februari 2021 publiceerde Trouw een achtergrondartikel over de koloniale wortels van interlandelijke adoptie. Daarin werd verwezen naar het themanummer van het Low Countries Historical Review dat onder redactie van onder meer Geertje Mak verscheen.

januari 20, 2021

Joris Oddens en Helmer Helmers te zien in televisieserie

NL-Lab leden Joris Oddens en Helmer Helmers zijn te zien in NTR serie De Strijd om het Binnenhof, die vanaf 8 januari wekelijks wordt uitgezonden.

januari 20, 2021

Leonie Cornips in Trouw

Leonie Cornips bezocht samen met filosoof Eva Meijer een koeienrusthuis. Meijer schreef over hun bezoek een column in Trouw.

december 28, 2020

Themanummer van BMGN over ‘child separation’ als (post)koloniale politiek

Onder redactie van Marit Monteiro, Lies Wesseling en NL-Lab onderzoeker Geertje Mak is een themanummer van BMGN over ‘child separation’ als (post)koloniale politiek verschenen. Er is ook een filmpje over het nummer gemaakt, dat hier te zien is.

december 27, 2020

Podcast over dialect en welzijn in een verzorgingshuis

NL-Lab onderzoeker en hoogleraar taal en cultuur in Limburg Leonie Cornips en cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op het welzijn van bewoners in een verzorgingshuis. Naast de podcast, ontwierp Stichting Laudio een ‘Brabantse klankkast’ die de komende maanden in verschillende verzorgingshuizen voor een select gezelschap te bezoeken is.

december 28, 2020

NL-Lab kwartiermaker Inger Leemans ontvangt grote Europese subsidie

Samen met een internationaal team van historici, taal- en computerwetenschappers heeft Inger Leemans een subsidie van 2,8 miljoen euro gekregen van de European Research Council voor hun Odeuropa project. Naast haar werkzaamheden bij NL-Lab gaat Leemans in dit project de komende drie jaar nieuwe methoden ontwikkelen om kennis over geuren uit (digitale) tekst- en beeldcollecties te halen en te analyseren. Bekijk de Odeuropa website.

december 28, 2020

Leonie Cornips geeft lezing bij Environmental Humanities Centre VU

Op donderdag 10 december spreekt Leonie Cornips om 16:00 uur over “How a Dairy Cow Relates to Other Cows and Humans: The Opening of a Conversation”. Voor meer informatie, klik hier.