March 6, 2021

Zondag 7 maart: Geertje Mak bij OVT

Op zondag 7 maart besteedt OVT uitgebreid aandacht aan het recente themanummer van¬†Low Countries Historical Review¬†over ‘Child Separation’.¬†Een gesprek over de koloniale kijk op het kind, met historici Geertje Mak, Maaike Derksen, en Chiara Candaele. (Terug)luisteren kan hier.

 

 

March 4, 2021

Drie stageplaatsen bij Inventing Public Diplomacy

Voor het project Inventing Public Diplomacy in Early Modern Europe. How Printed Media Shaped Dutch International Relations, 1568-1713 zoekt het Humanities Cluster van de KNAW drie stagiaires (m/v) met een BA-diploma in geschiedenis, letterkunde of kunstgeschiedenis en aantoonbare kennis van/affiniteit met de vroegmoderne tijd. De stage vindt plaats in het academisch jaar 2021-22, en heeft een omvang van 6-30 ECTS. Periode en voltijd/deeltijd in overleg.

 

Ge√Įnteresseerd?

Stuur vóór 15 mei een korte motivatie en CV naar de projectcoördinator Floor Meijer (floor.meijer@huc.knaw.nl).  Voor vragen kun je op hetzelfde adres terecht.

March 1, 2021

Online lezing Ernst van den Hemel: ‘Iedereen een eigen Spinoza?’

In het kader van de dertiende Spinozadag op 22 november 2020 gaf Ernst van den Hemel een online lezing met de titel ‘Iedereen een eigen Spinoza? Over de hedendaagse populariteit van Spinoza en ander erfgoed.’ Deze lezing is te bekijken op YouTube.

February 25, 2021

Geertje Mak in Trouw

Op 27 februari 2021 publiceerde Trouw een achtergrondartikel over de koloniale wortels van interlandelijke adoptie. Daarin werd verwezen naar het themanummer van het Low Countries Historical Review dat onder redactie van onder meer Geertje Mak verscheen.

January 20, 2021

Joris Oddens en Helmer Helmers te zien in televisieserie

NL-Lab leden Joris Oddens en Helmer Helmers zijn te zien in NTR serie De Strijd om het Binnenhof, die vanaf 8 januari wekelijks wordt uitgezonden.

January 20, 2021

Leonie Cornips in Trouw

Leonie Cornips bezocht samen met filosoof Eva Meijer een koeienrusthuis. Meijer schreef over hun bezoek een column in Trouw.

December 28, 2020

Themanummer van BMGN over ‚Äėchild separation‚Äô als (post)koloniale politiek

Onder redactie van Marit Monteiro, Lies Wesseling en NL-Lab onderzoeker Geertje Mak is een¬†themanummer van BMGN over ‚Äėchild separation‚Äô als (post)koloniale politiek¬†verschenen. Er is ook een filmpje over het nummer gemaakt, dat¬†hier¬†te zien is.

December 27, 2020

Podcast over dialect en welzijn in een verzorgingshuis

NL-Lab onderzoeker en hoogleraar taal en cultuur in Limburg Leonie Cornips en cultureel antropologe Jolien Makkinga onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op het welzijn van bewoners in een verzorgingshuis. Naast de¬†podcast, ontwierp Stichting Laudio een ‚ÄėBrabantse klankkast‚Äô die de komende maanden in verschillende verzorgingshuizen voor een select gezelschap te bezoeken is.

December 28, 2020

NL-Lab kwartiermaker Inger Leemans ontvangt grote Europese subsidie

Samen met een internationaal team van historici, taal- en computerwetenschappers heeft Inger Leemans een subsidie van 2,8 miljoen euro gekregen van de European Research Council voor hun Odeuropa project. Naast haar werkzaamheden bij NL-Lab gaat Leemans in dit project de komende drie jaar nieuwe methoden ontwikkelen om kennis over geuren uit (digitale) tekst- en beeldcollecties te halen en te analyseren. Bekijk de Odeuropa website.

December 28, 2020

Leonie Cornips geeft lezing bij Environmental Humanities Centre VU

Op donderdag 10 december spreekt Leonie Cornips om 16:00 uur over ‚ÄúHow a Dairy Cow Relates to Other Cows and Humans: The Opening of a Conversation‚ÄĚ. Voor meer informatie, klik¬†hier.