Aela Andrée

Politieke (sub)cultuur, conceptuele geschiedenis, media- en tekstanalyse, burgerlijke en militaire ongehoorzaamheid.

Aela Andrée is een research master student Geschiedenis, Politiek, Cultuur en Nationale Identiteiten aan de Universiteit van Leiden, met een achtergrond in het onderwijs, journalistiek en onderzoek. Tijdens haar bachelor sociale geschiedenis was zij onder andere actief als redactielid van het wetenschappelijk historisch tijdschrift Leidschrift en als redactiestagiaire bij het NPO televisieprogramma Andere Tijden.

Haar bachelorscriptie werd in 2020 genomineerd voor de Skript bachelorscriptieprijs en is een jaar later gepubliceerd in Skript Historisch Tijdschrift, Vol.43, Nr. 1 onder de titel ‘’De wapens aan ons!’’ paradoxaal antimilitarisme van Nederlandse communisten tijdens het Interbellum. Momenteel werkt zij voor haar afstuderen aan een masterscriptie over het streven naar eerherstel voor Nederlandse militairen die tijdens de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog hun militaire dienst weigerden. De onderzoeksinteresse van Aela is breed: in het verleden deed zij onder andere onderzoek naar het Nederlandse arbeidersverleden, burgerlijke en militaire ongehoorzaamheid, banaal nationalisme in Nederlandse satire en het diplomatieke en humanitaire verleden van Nobelprijswinnaar Fridtjof Nansen.

Voor NL-Lab duikt Aela in Kaas, milieu en gezondheid. De komende maanden versterkt Aela namelijk het NL-Lab team als student-assistent. Enerzijds is zij verbonden aan het Kaas-project van NL-Lab, waarvoor zij organisatorische en redactionele taken op zich neemt. Anderzijds assisteert zij bij het opzetten en vormgeven van het nieuwe Environmental and Health Humanities-programma bij CLUE+, het interfacultaire onderzoeksinstituut voor Culture, Cognition, History and Heritage aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Je kunt Aela ook volgen op Twitter en LinkedIn.

Projecten