NL-Lab in de media
Student Marieke Peters onderzocht tijdens haar stage hoe kippen met elkaar communiceren. In deze video presenteert zij haar belangrijkste uitkomsten.
Kunnen koeien ‘praten’? Dat onderzocht Leonie Cornips. Zij is taal-onderzoeker aan de universiteit van Maastricht. Bij haar onderzoek kreeg ze hulp van Gijs. Hij weet het zeker: koeien praten niet alleen met elkaar, maar ook met mensen.
Religie is niet ouderwets maar juist nog heel erg relevant in de wereld en in de politiek, stelt Sakina Loukili. Kijk maar op sociale media! Zij deed al een aantal jaar onderzoek naar hashtag activisme onder islamitische jongeren. Nu onderzoekt ze hoe DENK en Nida, twee Nederlandse partijen die een islamitische achterban vertegenwoordigen, gebruikmaken van sociale media om zich te presenteren.
Ernst van den Hemel en Sakina Loukili vertellen over populisme, sociale media en religie voor het online symposium van SV Aladdin.
Inger Leemans, professor of cultural history at the VU University and the Huygens Institute for History of the Netherlands: “ODEUROPA will dive into digital heritage collections to discover the key scents of Europe and the stories they carry, then bring them back to our noses today.”
Op 17 mei sprak Leonie Cornips op een online symposium over Mens en Dier, georganiseerd door de Nicolaas G. Pierson Foundation.
In dit programma gaat emeritus hoogleraar Gloria Wekker, vijf jaar na het verschijnen van de eerste druk van haar invloedrijke boek Witte Onschuld, in gesprek met NL-Lab onderzoeker Geertje Mak, en met Esther Captain, die bij het KITLV postkoloniaal Nederland onderzoekt.
Op de Spinozadag 2020 hield NL-Lab onderzoeker Ernst van den Hemel een lezing over de hedendaagse populariteit van Spinoza en ander erfgoed.
In deze eerste aflevering van de Lockdown Lectures behandelt Marjolein ’t Hart de rol van oorlog en kapitalisme door de eeuwen heen in de vorming van Nederland, met een nadruk op de vroegmoderne tijd.
In dit webinar vertelt NL-Lab onderzoeker Marieke Hendriksen over wat we kunnen leren van de geschiedenis van epidemische luchtwegaandoeningen.
Geertje Mak bij De Nieuws BV/ BNNVARA
Tulpen, molens, klompen, koeien… en kaas natuurlijk! Dat zijn de iconen waaraan je denkt als het om “typisch Nederlands” gaat. Over kaas is een boek verschenen. Kaas = NL? behandelt (bijna) alle aspecten van kaas. De geschiedenis van het kaasmaken, kaasverpakkingen, koeienstallen, koeienrassen, koeientaal, kunst over kaas, kaas in ultrarechtse social media, kaas in alle Nederlandse dialecten, over koeien in Suriname en Nieuw-Guinea, en ga zo nog maar even door. Een van de auteurs is Geertje Mak, en zij legt uit wat kaas betekent in en voor Nederland.