Leonie Cornips en Eva Meijer bij Koffietijd (RTL4)

Leonie Cornips en Eva Meijer schoven op 1 november 2023 bij Loretta Schrijver en Quinty Trustfull aan om te vertellen over hoe dieren met elkaar en met ons praten. Dat doen ze niet alleen met woorden, maar ook met lichaamstaal. Voortschrijdend onderzoek laat volgens Meijer bijvoorbeeld zien dat dolfijnen hun kinderen namen geven en dat vleermuizen over elkaar roddelen. In de uitzending kwamen ook geluiden uit de koeientaalkwis van Leonie Cornips voorbij. Het fragment is hier terug te kijken. 

Leonie Cornips te gast bij De Sociëteit

Op zondag 16 oktober 2022 was Leonie Cornips te gast in de inclusieve talkshow ‘De Sociëteit’ (NTR). Ze vertelde er over de documentaire ‘Cow’ van de Britse regisseur Andrea Arnold. Deze film toont in een persoonlijk portret het dagelijkse leven van melkkoe Luma. Gevangen in een kil systeem slijt Luma haar dagen met het produceren van melk en het baren van kalfjes. Terugkijken van de uitzending kan via NPOstart.

Leonie Cornips bij De Wereld van Sofie

In een uitzending van De Wereld van Sofie (Radio 1, België) vertelde Leonie Cornips over hoe zij in 2018 begon met haar onderzoek naar koeientaal. Zij ontdekte onder andere dat koeien met oogcontact het gesprek met een mens openen, vaak zonder dat de mens in kwestie dat zelf door heeft. Terugluisteren van de uitzending kan hier.

Leonie Cornips in De Volkskrant

Ter gelegenheid van dierendag (4 oktober 2022) publiceerde De Volkskrant een artikel over hoe tal van wetenschappers een manier zoeken om te kunnen spreken met dieren. Van kunstmatige intelligentie tot big data. “De droom van veel onderzoekers is om een soort ‘Google Translate voor dieren’ te ontwikkelen”. Ook Leonie Cornips kwam aan het woord over haar koeientaalonderzoek. Teruglezen kan hier.

.

Marjo van Koppen in RTL Nieuws

Hoe weten we wanneer onze huisdieren iets leuk vinden, aandacht willen of gewoon eigenwijs hun eigen gang willen gaan? Op dierendag sprak RTL Nieuws met Marjo van Koppen (Meertens Instituut, Universiteit Utrecht). Zij doet onderzoek naar de communicatie tussen mens en dier. Op de Poezenboot Amsterdam, een opvangcentrum voor katten, deelde zij enkele wetenschappelijke inzichten en adviezen.

Leonie Cornips in wetenschapspodcast

Leonie Cornips was als ‘expert koeientaal’ te gast in de wetenschapspodcast van De Volkskrant, ‘Ondertussen in de kosmos’. Ze vertelt over haar veldwerk in koeienstallen, waar ze samen met de koe wil leren wat koeien willen overbrengen met hun communicatie.

Leonie Cornips in De Nieuwe Oogst

De Nieuwe Oogst, het multimediale nieuwsplatform van de land- en tuinbouworganisaties, interviewde Leonie Cornips over de mogelijkheid om een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor kippen, varkens en koeien in te voeren. Via een vrijwillige cao kunnen veehouders zich committeren aan verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn.

Leonie Cornips op Jeugdjournaal

Wat loeien koeien? Leonie Cornips doet op zeven verschillende boerderijen onderzoek naar koeientaal. In het jeugdjournaal licht ze haar onderzoek toe, samen met mede-onderzoeker Gijs.

Leonie Cornips en Eva Meijer in Trouw

Leonie Cornips bezocht samen met filosoof Eva Meijer het koeienrusthuis de Leemweg. Meijer schreef over hun bezoek een column in Trouw.

Ingezonden brief in Trouw

‘Neem dieren serieus in het regeerakkoord’. Snel veranderende wetenschappelijke inzichten over dieren zijn nog nauwelijks terug te vinden in politiek beleid en dat is problematisch, vinden NL-Lab onderzoekers Leonie Cornips en Marjo van Koppen. Samen met 30 andere wetenschappers pleitten zij in een ingezonden brief in Trouw voor het serieus nemen van dieren in de vormgeving van wetten en beleid. De volledige tekst is hier te lezen.

Een gouden baan op woelig water

‘De mens exploiteert de zee en de natuur alsof deze van hem zijn en niet ook van zichzelf. Wat wil het mos? Wat wil de oceaan? We moeten luisteren naar het ruisen van de wereld’, schrijft Arita Baaijens in De Groene van 30 maart 2021. Ze haalt in haar artikel ook het onderzoek van Leonie Cornips aan.

Leonie Cornips bij Vroege Vogels

Op 30 mei 2021 vertelde Leonie Cornips in de Vroege Vogels podcast (NPO radio1) over haar onderzoek naar koeientaal. Terugluisteren van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren #9 kan hier.

Leonie Cornips in HUMAN INC

20210714-HUMAN_dwars_LeonieCornips_165_DEF_HR

Liddie Austin interviewde NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips voor een reeks over vrijdenkers ter ere van het 75-jarig jubileum van het Humanistisch Verbond. Leonie vertelt over haar keuze om in haar onderzoek weg te blijven van gebaande paden. Het artikel is te vinden in tijdschrift HUMAN INC en op de website van het Humanistisch Verbond.

Leonie Cornips in Nederlands Dagblad

Zegt een koe alleen maar boe? Nee, meent taaldeskundige Leonie Cornips. De kuddedieren communiceren niet alleen met elkaar, maar proberen ook contact te leggen met mensen. Lees het interview hier terug. 

Leonie Cornips in Trouw

Groetende koeien? Dat is heel goed mogelijk, zegt Leonie CornipsIn Trouw van 13 april 2020 vertelt Cornips dat ook dieren taal en grammatica kennen. Koeien bijvoorbeeld. 

Leonie Cornips in NRC

Ons huidige begrip van taal is te begrensd, vindt hoogleraar taalkunde Leonie Cornips. Naar haar mening wordt het tijd dat we inzien dat dieren hun eigen talen hebben, zelfs al is er geen sprake van een door ons te herkennen grammatica. In NRC van 12 juni 2020 spreekt ze met Gemma Venhuizen over haar veldwerk in koeienstallen en weilanden.

Leonie Cornips in Landleven

Landleven besteedde aandacht aan het koeientaalonderzoek dat Leonie Cornips doet op o.a. de boerderij van Jan Piet Scheringa in de Middenbeemster. Het artikel staat hier