Marjo van Koppen in podcast 'Vroeg!'​

Op 25 oktober 2024 vertelde Marjo van Koppen in de podcast ‘Vroeg!’ (NPO radio1,Gepresenteerd door Jan van Poppel) over haar onderzoek naar koeientaal en dierentaal

 

 

Meer informatie via: https://www.nporadio1.nl/uitzendingen/vroeg/9bca3987-4c36-499a-98da-41902875ed4d/2024-10-25-vroeg

SamPol: 'Wat leert de communicatie van koeien ons?'

‘Koeien wenden na de begroeting hun blik kortstondig af. Ze doen dat niet uit onverschilligheid, maar om hun gesprekspartner de ruimte te geven om te reageren. Het is een subtiele daad van beleefdheid en openheid.’

 

Meer informatie via: https://www.sampol.be/2024/09/wat-leert-de-communicatie-van-koeien-ons

 

Radio Swammerdam: 'De Koe Achter De Veestapel'

‘We zijn bijna allemaal opgegroeid met haar melk, ze hoort bij het Nederlandse landschap, ze heeft ons de cappuccino gegeven en Parmezaanse kaas, haar poep vervuilt het grondwater, haar scheten verandert het klimaat. We refereren naar haar met het woord veestapel, maar wie is de koe achter de veestapel? Hoe meer we weer leren over haar hoe meer het schuurt hoe we met haar omgaan. Wij zien de koe als productiedier, maar wat wil die koe zelf?’

Meer informatie via: https://open.spotify.com/episode/4MIC9CBtALaAOohhX7AO1X 

TheaterKrant: 'Een koeienwandeling als zacht pleidooi voor een nieuw sociaal verbond'

‘Wij zijn PANDA, dit is Koe’, zo introduceert theatermaker Nina Willems, mede namens de Heerlense schrijver en dichter Merlijn Huntjens, de audiowandeling door het Imstenraderbos en de weilanden van de boerenfamilie Huynen. Tijdens het beeldend theaterfestival Cultura Nova in Zuid-Limburg neemt Willems twee weekenden lang een groep wandelaars op sleeptouw om de (lichaams)taal van koeien te leren kennen. En meer dan dat, gedurende anderhalf uur probeert ze dertig individuen te verleiden een kudde te vormen.’

 

 

 

Meer informatie via: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/van-welke-muziek-houden-koeien 

L1: 'Kunnen mensen praten met koeien?'

Zo nemen theatermaker Nina Willems en dichter Merlijn Huntjes van collectief PANDA (Poetry And New Dramatic Arts) het publiek mee de wei in van boer Huynen in Benzenrade. In navolging van taalkundige Leonie Cornips verdiepten ze zich in de taal van koeien.’ 

 

 

Meer informatie via: https://www.l1.nl/nieuws/2732544/kunnen-mensen-praten-met-koeien

BNNVARA: 'Van welke muziek houden koeien?'

‘Houden koeien ook van muziek? En wat voor muziek is dit dan? Kunnen we met ze communiceren op deze manier. De voorstelling LOEI van Questions Collective onderzoekt deze vragen in een voorstelling rondom muziek. Een voorstelling speciaal gemaakt voor koeien. En niet om ze meer melk te laten geven maar puur om de koeien te laten genieten.’

 

Meer informatie via: https://www.bnnvara.nl/vroegevogels/artikelen/van-welke-muziek-houden-koeien 

 

De Volkskrant: 'Dankzij de fascinerende inzichten in koeientaal uit de geluidswandeling ‘Koe’ ga je met deze dieren meevoelen'

Danse macabre, een andere voorstelling op internationaal beeldend theaterfestival Cultura Nova in Heerlen, is op de absurdistische momenten het sterkst.” 

 

 

 

Meer informatie via: https://www.volkskrant.nl/theater/dankzij-de-fascinerende-inzichten-in-koeientaal-uit-de-geluidswandeling-koe-ga-je-met-deze-dieren-meevoelen~b65620a6/

De Volkskrant: ‘Een koe zegt geen boe!’

“Panda wil de mens weer leren luisteren naar de communicatie van koeien. Speciaal voor de 33ste editie van theaterfestival Cultura Nova maakten Merlijn Huntjens en Nina Willems de performance Koe.”

 

 

 

Meer informatie via: https://www.volkskrant.nl/theater/een-koe-zegt-geen-boe-panda-wil-de-mens-weer-leren-luisteren-naar-de-communicatie-van-koeien~ba16a239/?referrer=https://www.google.com/

 

De Brug: Summer of Music (Loei)

“Ga met Questions Collective op zoek naar de muzikale voorkeuren van koeien. Waarom zouden we alleen muziek voor mensen spelen? Koeien zijn heel nieuwsgierig naar muziek, het is goed voor hun gezondheid en ze werken keihard voor ons. Het is tijd voor koe-inclusieve muziek.”

 

Meer informatie via: https://debrugkrant.nl/agenda/summer-of-music-loei/ 

L1 Radio: Koeienconcert van Limburgse hoogleraar op Lowlands

“Leonie Cornips is Bijzonder hoogleraar Taalcultuur in Limburg. Aanstaande vrijdag heeft ze een programma op muziekfestival Lowlands. De Limburgse wetenschapper doet al jaren onderzoek naar dierengeluiden. Vooral de taal van koeien interesseert haar.

 

Peter Beeker sprak met haar.”

 

 

 Je kunt de aflevering luisteren via https://www.l1.nl/nieuws/2722043/koeienconcert-van-limburgse-hoogleraar-op-lowlands 

VPRO Tegenlicht: Zo praat je met koeien

“Vandaag bij ons aan tafel: Leonie Cornips, als bijzonder hoogleraar en taalonderzoeker bestudeert ze de communicatie van koeien. Van haar leren we hoe we nou kunnen loeien met de koeien – kun jij ze voortaan fatsoenlijk gedag loeien.” 

Gepresenteerd door Tara Vierbergen.

Meer informatie via: https://www.vpro.nl/speel~WO_VPRO_20211802~zo-praat-je-met-koeien~.html

Leonie Cornips in podcast 'De Tolken'

In de podcast ‘De Tolken’ gaat intercultureel filosoof Renate Schepen in gesprek met Leonie Cornips over koeientaal. Met op de achtergrond het geluid van de melkbussen van boer Willem Honing in Ransdorp. Je kunt de aflevering luisteren via Spotify.

Leonie Cornips in podcast 'Voorruit'

Leonie Cornips is te gast in de podcast van Hans Aarsman: ‘Voorruit’. Samen posten ze langs de Amstel, bij een veld vol Lakenvelders. En omdat zich zo’n boeiend gesprek ontvouwde, knipte Aarsman het voor zijn podcast op in twee delen. Aflevering #79 en #80 kun je luisteren op Spotify.

Leonie Cornips te gast in 'Lettuce talk'

Aflevering 7 van Lettuce Talk, de podcast van de Vegan Student Association Utrecht (VSA), gaat over koeiencommunicatie. Leonie vertelt over hoe we de communicatie van koeien kunnen begrijpen, hoe we als mens met koeien kunnen communiceren en wat de maatschappelijke implicaties zijn als we koeien leren zien als sociale, communicatieve wezens. Luisteren kan op Spotify.

Subsidie voor koeientaalonderzoek

De Vakbond voor Dieren en Leonie Cornips hebben van het Barth-Misset Fonds (BMF) een bijdrage van €50.000 gekregen voor het project Koeientaal in Beeld. Wetenschappelijk onderzoek van Cornips heeft tot nu toe geresulteerd in twaalf specifieke loeigeluiden die koeien maken. Cornips heeft deze opgenomen, beschreven en er betekenissen aan toegekend. De instructievideo’s die de Vakbond voor Dieren op basis hiervan gaat maken, worden onderdeel van de opleiding Dier in een Duurzame Samenleving van Hogeschool Inholland en beschikbaar gesteld aan andere opleidingen en boeren(organisaties).

Studio PANDA presenteert: koe

In 2024 zal het PANDA collectief haar eerste artistieke werk voor niet-menselijke dieren presenteren: KOE. Samen met Leonie Cornips, taalkundig onderzoeker aan de Universiteit Maastricht die zich al een aantal jaar met het bestuderen van de taal van koeien bezig houdt. En samen met de stier Piet en diens kudde.

KOE gaat in première in het najaar van 2024

Leonie Cornips en Kees Scheepens in Dier aan Bodcast

Luistertip! Aflevering #6 van de Dier aan bodcast, de podcast van de Raad voor Dierenaangelegenheden, gaat over dierentaal. Leonie Cornips vertelt over haar koeientaalonderzoek, en ‘varkensfluisteraar’ Kees Scheepens deelt zijn expertise over varkenscommunicatie. Terugluisteren kan via Spotify.

De koe zegt meer dan boe. Leonie Cornips op De Lage Landen

Op platform www.de-lage-landen.com introduceert Leonie Cornips haar koeientaalonderzoek. Daarin bestudeert zij interacties tussen koeien onderling en tussen koeien en mensen in diverse situaties. Het doel? ‘De “stem” van de koe kunnen horen, opmerken en duiden’, schrijft Cornips. Teruglezen kan hier.

Dierentaal in De Nacht van

In De Nacht Van (NPO radio 1) spreekt redacteur Rosa Wierda met Leonie Cornips over dierentaal. Geluid is daarvan maar één klein onderdeel, vertelt Leonie. Veel diersoorten communiceren met non-verbale signalen met elkaar. In haar koeientaalonderzoek ontdekte Leonie bijvoorbeeld dat likken en knipogen  een belangrijke rol spelen in onderlinge communicatie. Terugluisteren kan hier.

Noordhollands Dagblad over workshops koeientaal

Het Noordhollands dagblad besteedde aandacht aan de workshops koeientaal die Leonie Cornips op zondag 21 mei gaf in het Rundveemuseum in Aartswoud. Teruglezen kan hier.

KAAS=NL in de media

In Trouw verscheen een eerste recensie van het boek KAAS=NL, een initiatief van onderzoeksgroep NL-Lab. Daarnaast plaatste het dagblad een voorpublicatie van het hoofdstuk ‘Kaas is de baas’ van Ernst van den Hemel. Ook de Volkskrant besteedde ruim aandacht aan het boek. Ernst Arbauw interviewde voor zijn stuk over de diepgewortelde relatie tussen kaas en Nederland samenstellers Geertje Mak, Leonie Cornips en Marieke Hendriksen. 

Net verschenen: KAAS=NL

Op 12 april 2023 verscheen het boek Kaas=NL?, onder redactie van Geertje Mak, Leonie Cornips en Marieke Hendriksen. De samenstellers zochten een groep auteurs bijeen, die elk vanuit hun eigen discipline de werkelijkheid achter de mythe van ‘kaas als typisch voor Nederland’ belichten. Het resultaat is een kleurrijk palet waarbij kaas en alles wat met kaas te maken heeft op de studietafel wordt gelegd. 

 

Kaas=NL

Melk, koe, ras, kolonie, taal, kunst, mest en meer

Geertje Mak, Leonie Cornips, Marieke Hendriksen

Leonie Cornips in Binnenstebuiten

Het televisieprogramma Binnenstebuiten (KRO/NCRV) volgde Leonie Cornips tijdens haar veldwerk in de koeienstal van biologische Boer Gerard Mul in Warmond. Omdat Gerard de kalveren drie maanden bij de moederkoeien laat, kan Leonie hier de communicatie tussen koe en kalf bestuderen. Ook vallen er neuriënde pinken te beluisteren. De uitzending van 27 januari 2023 kun je hier terugkijken.

Maarten Reesink en Leonie Cornips in KIJK Magazine

In KIJK Magazine (‘De wetenschap neemt dieren eindelijk serieus’, januari 2023) vertellen Maarten Reesink (UvA) en Leonie Cornips over de ‘animal turn’ in de wetenschap. Voor hetzelfde artikel interviewde het tijdschrift ook Rivke Jaffe die onderzoek doet naar de interactie tussen politiehond, agent en burger. Zij vraagt zich af: krijgen politiehonden stereotypen aangeleerd? Lees hier meer. 

Leonie Cornips bij Villa VDB: 'Heel veel geluiden van de koe in de stal zijn bedoeld voor de boer'​

In Villa VDB (NPO Radio 1) vertelt Leonie over betekenis van het loeien van koeien. “Vaak zoiets als: ik moet gemolken worden of ik heb honger. Koeien die vooral buiten leven en niet voor de melkproductie zijn, maken meer geluiden voor de groep: kom we gaan nu, we gaan naar links, of kalf kom bij me.” “Heel veel geluiden van de koe in de stal zijn bedoeld voor de boer. Als je de stal binnenkomt en letterlijk over de drempel stapt maakt de koe altijd een bepaald geluid. Dat is echt hallo of goedemorgen.” 

EW Weekblad: 'Ode aan de koe'

EW brengt in het verhaal van de week (21 januari 2023) een ode aan de koe, ‘de kalme brenger van voorspoed en feelgood’. Leonie Cornips vertelt over drie verschillende typen koeiengeluiden. Lees meer via https://www.ewmagazine.nl/nederland/achtergrond/2023/01/kalme-brenger-van-voorspoeden-feelgood-27853w/

Podcast: Leonie Cornips en Marjo van Koppen over de ‘animal turn’ in de taalkunde

Onderzoek naar dierentaal: lange tijd een no-go in de taalkunde, maar langzaam lijkt daar nu verandering in te komen. In deze aflevering van de ‘Onze Taal’-podcast vertelt Leonie over de geschiedenis van onderzoek naar dierentaal, wat taalideologieën zijn en hoe die ons denken over taal beïnvloeden, hoe koeien ‘gesprekken’ kunnen openen en hoe we de dieren vroeger waarschijnlijk beter konden ‘verstaan’ dan nu. Daarnaast legt Marjo van Koppen uit hoe ze samen met Leonie onderzoek doet naar de taal van katten. De aflevering is hier te beluisteren.

Leonie Cornips bij Binnenstebuiten

Op donderdag 29 december 2022 filmt kro-ncrv programma Binnenstebuiten Leonie tijdens haar veldwerk in een koeienstal. De uitzending is op vrijdag 27 januari om 19:10u te bekijken op NPO2.

Leonie Cornips in De Nieuwe Oogst: 'Tevreden koeien maken zacht neuriënd geluid'

Leonie Cornips

Kunnen koeien praten? Taalkundige Leonie Cornips ziet in ieder geval verregaande vormen van verbale en non-verbale communicatie tussen koeien onderling en de dieren en hun verzorgers. ‘Melkkoeien moeten een beroep doen op de boer’, zegt ze. ‘Dat gaat gepaard met een hele reeks geluiden en gedragingen.’ Lees het artikel hier.

Leonie Cornips in NOS-radiojournaal

Op het NOS-radiojournaal van 23 december 2022 vertelt Leonie Cornips over de koeiengroet en andere sociale interacties van de koe. Het interview is hier terug te luisteren (vanaf 1 uur 54 minuten).

Leonie Cornips in AD: ‘Koeien zijn net zo sociaal als honden’

Koeien ‘praten’. Met elkaar, en met mensen als dat zo uitkomt. Als de toon snel omhoog gaat, dan hebben ze iets nodig, ontdekte taalkundige Leonie Cornips die al vier jaar de koeientaal probeert te ontrafelen. ,,Ze neuriën ook.’’ Lees het volledige artikel hier.

Leonie Cornips en Eva Meijer bij Koffietijd (RTL4)

Leonie Cornips en Eva Meijer schoven op 1 november 2023 bij Loretta Schrijver en Quinty Trustfull aan om te vertellen over hoe dieren met elkaar en met ons praten. Dat doen ze niet alleen met woorden, maar ook met lichaamstaal. Voortschrijdend onderzoek laat volgens Meijer bijvoorbeeld zien dat dolfijnen hun kinderen namen geven en dat vleermuizen over elkaar roddelen. In de uitzending kwamen ook geluiden uit de koeientaalkwis van Leonie Cornips voorbij. Het fragment is hier terug te kijken. 

Leonie Cornips te gast bij De Sociëteit

Op zondag 16 oktober 2022 was Leonie Cornips te gast in de inclusieve talkshow ‘De Sociëteit’ (NTR). Ze vertelde er over de documentaire ‘Cow’ van de Britse regisseur Andrea Arnold. Deze film toont in een persoonlijk portret het dagelijkse leven van melkkoe Luma. Gevangen in een kil systeem slijt Luma haar dagen met het produceren van melk en het baren van kalfjes. Terugkijken van de uitzending kan via NPOstart.

Leonie Cornips bij De Wereld van Sofie

In een uitzending van De Wereld van Sofie (Radio 1, België) vertelde Leonie Cornips over hoe zij in 2018 begon met haar onderzoek naar koeientaal. Zij ontdekte onder andere dat koeien met oogcontact het gesprek met een mens openen, vaak zonder dat de mens in kwestie dat zelf door heeft. Terugluisteren van de uitzending kan hier.

Leonie Cornips in De Volkskrant

Ter gelegenheid van dierendag (4 oktober 2022) publiceerde De Volkskrant een artikel over hoe tal van wetenschappers een manier zoeken om te kunnen spreken met dieren. Van kunstmatige intelligentie tot big data. “De droom van veel onderzoekers is om een soort ‘Google Translate voor dieren’ te ontwikkelen”. Ook Leonie Cornips kwam aan het woord over haar koeientaalonderzoek. Teruglezen kan hier.

.

Marjo van Koppen in RTL Nieuws

Hoe weten we wanneer onze huisdieren iets leuk vinden, aandacht willen of gewoon eigenwijs hun eigen gang willen gaan? Op dierendag sprak RTL Nieuws met Marjo van Koppen (Meertens Instituut, Universiteit Utrecht). Zij doet onderzoek naar de communicatie tussen mens en dier. Op de Poezenboot Amsterdam, een opvangcentrum voor katten, deelde zij enkele wetenschappelijke inzichten en adviezen.

Leonie Cornips in wetenschapspodcast

Leonie Cornips was als ‘expert koeientaal’ te gast in de wetenschapspodcast van De Volkskrant, ‘Ondertussen in de kosmos’. Ze vertelt over haar veldwerk in koeienstallen, waar ze samen met de koe wil leren wat koeien willen overbrengen met hun communicatie.

Leonie Cornips in De Nieuwe Oogst

De Nieuwe Oogst, het multimediale nieuwsplatform van de land- en tuinbouworganisaties, interviewde Leonie Cornips over de mogelijkheid om een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor kippen, varkens en koeien in te voeren. Via een vrijwillige cao kunnen veehouders zich committeren aan verbeteringen op het gebied van dierenwelzijn.

Leonie Cornips op Jeugdjournaal

Wat loeien koeien? Leonie Cornips doet op zeven verschillende boerderijen onderzoek naar koeientaal. In het jeugdjournaal licht ze haar onderzoek toe, samen met mede-onderzoeker Gijs.

Leonie Cornips en Eva Meijer in Trouw

Leonie Cornips bezocht samen met filosoof Eva Meijer het koeienrusthuis de Leemweg. Meijer schreef over hun bezoek een column in Trouw.

Ingezonden brief in Trouw

‘Neem dieren serieus in het regeerakkoord’. Snel veranderende wetenschappelijke inzichten over dieren zijn nog nauwelijks terug te vinden in politiek beleid en dat is problematisch, vinden NL-Lab onderzoekers Leonie Cornips en Marjo van Koppen. Samen met 30 andere wetenschappers pleitten zij in een ingezonden brief in Trouw voor het serieus nemen van dieren in de vormgeving van wetten en beleid. De volledige tekst is hier te lezen.

Een gouden baan op woelig water

‘De mens exploiteert de zee en de natuur alsof deze van hem zijn en niet ook van zichzelf. Wat wil het mos? Wat wil de oceaan? We moeten luisteren naar het ruisen van de wereld’, schrijft Arita Baaijens in De Groene van 30 maart 2021. Ze haalt in haar artikel ook het onderzoek van Leonie Cornips aan.

Leonie Cornips bij Vroege Vogels

Op 30 mei 2021 vertelde Leonie Cornips in de Vroege Vogels podcast (NPO radio1) over haar onderzoek naar koeientaal. Terugluisteren van de podcast Vroege Vogels en Andere Dieren #9 kan hier.

Leonie Cornips in HUMAN INC

20210714-HUMAN_dwars_LeonieCornips_165_DEF_HR

Liddie Austin interviewde NL-Lab onderzoeker Leonie Cornips voor een reeks over vrijdenkers ter ere van het 75-jarig jubileum van het Humanistisch Verbond. Leonie vertelt over haar keuze om in haar onderzoek weg te blijven van gebaande paden. Het artikel is te vinden in tijdschrift HUMAN INC en op de website van het Humanistisch Verbond.

Leonie Cornips in Nederlands Dagblad

Zegt een koe alleen maar boe? Nee, meent taaldeskundige Leonie Cornips. De kuddedieren communiceren niet alleen met elkaar, maar proberen ook contact te leggen met mensen. Lees het interview hier terug. 

Leonie Cornips in Trouw

Groetende koeien? Dat is heel goed mogelijk, zegt Leonie CornipsIn Trouw van 13 april 2020 vertelt Cornips dat ook dieren taal en grammatica kennen. Koeien bijvoorbeeld. 

Leonie Cornips in NRC

Ons huidige begrip van taal is te begrensd, vindt hoogleraar taalkunde Leonie Cornips. Naar haar mening wordt het tijd dat we inzien dat dieren hun eigen talen hebben, zelfs al is er geen sprake van een door ons te herkennen grammatica. In NRC van 12 juni 2020 spreekt ze met Gemma Venhuizen over haar veldwerk in koeienstallen en weilanden.

Leonie Cornips in Landleven

Landleven besteedde aandacht aan het koeientaalonderzoek dat Leonie Cornips doet op o.a. de boerderij van Jan Piet Scheringa in de Middenbeemster. Het artikel staat hier