Podcast Nederland is…

Nederlanders zijn nuchter, tolerant en gek op kaas… Waar komen deze stereotyperingen eigenlijk vandaan? In de podcast Nederland is… ontleedt NL-Lab, een onderzoeksgroep opgericht door het Meertens Instituut en het Huygens Instituut, samen met presentator Lara Billie Rensen hoe nationale identiteit in Nederland wordt gemaakt en gevoeld. 

Elke aflevering richt zich op één nationaal symbool dat beeldbepalend is geworden voor Nederland.

Aflevering 1. Nederland is … Nuchter


Het beeld dat Nederlanders nuchter zijn is hardnekkig. Al sinds de Reformatie wordt het stereotype van de Nederlander als kalm en niet-emotioneel steeds maar weer herhaald. Tegelijkertijd zijn er zowel in het verleden als nu genoeg voorbeelden van hoogst emotionele collectieve momenten, zoals in de afgelopen jaren bij het neerstorten van de MH17 of de dood van André Hazes. Hoe zit het nu met die Nederlandse nuchterheid? Lara Billie Rensen in gesprek met Irene Stengs, Inger Leemans en Ernst van den Hemel over emotiecultuur in Nederland.

Aflevering 2. Nederland is … Kaas


Kaas bezet een centrale plek in de Nederlandse identiteit: Nederlanders worden al eeuwen gezien als kaaskoppen, en afficheren zich ook graag als kaasmakers in het buitenland. Maar welke realiteiten gaan er schuil achter dit beeld? Hoe komt het eigenlijk dat kaas symbool voor Nederland is geworden? En wat brengen we eigenlijk teweeg als we kaas als typisch Nederlands presenteren? Lara Billie Rensen verkent prangende kaaskwesties met Marieke Hendriksen, Leonie Cornips en Geertje Mak.

Aflevering 3. Nederland is … De Gouden Eeuw 


Wie op zoek gaat naar de wortels van Nederland komt vaak uit bij de zeventiende eew. Van allerlei dingen die we typisch Nederlands vinden, zoals handelszin, tolerantie, calvinisme en vrijheidsdrang denken we dat ze uit die tijd komen. Maar klopt dat eigenlijk wel? En waarom blijft het beeld van een Gouden Eeuw, ondanks het recente verzet, zo sterk? Lara Billie Rensen bespreekt met Inger Leemans, Nina Lamal, Ineke Huysman en Helmer Helmers hoe Nederland eruitziet als we achter het verguldsel van de zeventiende eeuw kijken.