Sakina Loukili studeerde religiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 studeerde zij af met een scriptie over hashtag-activisme onder westerse moslimjongeren. Sinds 2018 is ze promovenda bij het KNAW Humanities Cluster. Binnen NL-Lab liggen haar onderzoeksinteresses vooral bij thema’s als religie, burgerschap, integratie, emancipatie en nationale en culturele identiteit.

In het project Populisme, Sociale Media en Religie onderzoekt ze de opkomst van de politieke bewegingen DENK en NIDA. Hun opkomst speelt zich af in een periode waarin het religieuze verleden door voornamelijk rechts-populistische bewegingen opnieuw betekenisvol wordt gemaakt. Dit gaat vaak gepaard met het uitsluiten van de religieuze en culturele identiteit van mensen met een migratie-achtergrond. DENK en NIDA zijn daar deels een reactie op.

Bovendien roept de opkomst van deze partijen nieuwe vragen op over hun inbedding in de Nederlandse politiek. Hoe verhouden zij zich bijvoorbeeld tot de nieuwe manieren waarop betekenis wordt gegeven aan het religieuze verleden? En hoe kunnen we hun ‘verhaal’ plaatsen in het licht van politieke en maatschappelijke debatten over integratie en emancipatie van religieuze en culturele minderheden?

Loukili blogt over haar onderzoek voor KNAW Faces of Science.

Projecten