Drop wordt gezien als ‘typisch Nederlands’, als een kenmerkende vorm voor Nederlandse identiteit. Maar waarom? Drop wordt ook elders gegeten, en de zoethoutplant Glycyrrhiza glabra, waarvan de wortels het zwarte snoepje zijn kenmerkende smaak geven, is geen inheemse plant in Noordwest-Europa. In de Lage Landen werd zoethout waarschijnlijk voor het eerst geïntroduceerd in de middeleeuwen, als ingrediënt voor hoestmedicijnen. Hoe komt het dat dit ‘exogene’ levensmiddel zo sterk verbonden is geraakt met de Nederlandse nationale identiteit? Wanneer werd drop snoep in plaats van medicijn?

In NL-Lab onderzoeken we de geschiedenis van het dropje. Waarom en wanneer werd het dropje zo populair? Door kennis over de geschiedenis van de medische wetenschappen en scheikunde te combineren met kennis over de geschiedenis van culturele discoursen onderzoeken we hoe fysiologische smaak en culturele smaak samenhangen. Daarbij passen we ook ‘performatieve methoden’ toe: we reconstrueren historische droprecepten en bieden die aan in beproevingen. Wat kunnen we leren door te proeven? Het project traceert zo hoe voedingsmiddelen en smaken vorm krijgen en onderdeel worden van collectieve identiteiten. Dat levert ook nieuwe inzichten op over de rol die wetenschap speelt in dergelijke emotionele, maatschappelijke en politieke processen, en hoe drop werd ‘gesmaakt’, van de apotheek tot de snoepwinkel.

Het droponderzoek valt in een breder onderzoeksproject over smaak en identiteit. Hoe werden historische smaakidentiteiten gevormd? In de vroegmoderne periode, een tijd met weinig effectieve geneesmiddelen en beperkte geïnstitutionaliseerde gezondheidszorg, speelde het medicinale gebruik van farmaceutische preparaten, voedingsmiddelen, smaken en diëten een belangrijke rol bij het in stand houden en herstellen van de gezondheid. Dit project analyseert hoe zintuiglijke en culturele smaak in onderlinge relatie individuele en nationale identiteiten hebben gevormd.

 

Partners

 

Publicaties

  • The British Journal for the History of Science, themanummer Taste in the History of Science, Marieke Hendriksen en Alexander Wragge-Morley (Lancaster University), verschijnt in 2022