Op donderdag 13 april 2023 organiseert het KNHG, in samenwerking met NL-Lab en het Meertens Instituut, zijn Voorjaarscongres getiteld Ruiken. Proeven. Doen. Historisch onderzoek met je zintuigen. De locatie is het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Het volledige programma is inmiddels bekend en de inschrijving geopend!

Lang was geschiedschrijving een vak dat zich uitsluitend met geschreven bronnen bezighield. Objecten waren voor kunsthistorici en archeologen. In de afgelopen decennia is dat ingrijpend veranderd. Vandaag de dag gebruiken historici ook beelden, objecten, digitale methoden en zelfs reconstructies en andere zogenaamde performatieve methoden om het verleden beter te begrijpen.

Maar wat betekent dit in de praktijk? Voor welke historische vragen zijn deze methoden van nut, en voor welke niet? En moeten deze methoden onderdeel worden van het geschiedenisonderwijs? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het KNHG-Voorjaarscongres 2023 in het Openluchtmuseum in Arnhem.

Bovendien krijgen deelnemers de kans om zelf historisch onderzoek met hun zintuigen te doen. Tijdens drie workshoprondes kunnen deelnemers kiezen uit acht verschillende hands-on sessies waar de geschiedenis niet alleen gereconstrueerd wordt, maar ook zintuigelijk beleefd door te ruiken, voelen, proeven en doen.

Het KNHG-Voorjaarscongres wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Dr. C. Louise Thijssen-Schoute Stichting en het Belgisch-Nederlands genootschap voor wetenschaps- en universiteitsgeschiedenis Gewina.

Meer informatie en inschrijven

april 13, 2023 9:30 am - april 13, 2023 6:00 pm

Openluchtmuseum, Arnhem

 

april 13, 2023 9:30 am april 13, 2023 6:00 pm Europe/Amsterdam KNHG Voorjaarscongres Ruiken Proeven Doen Op donderdag 13 april 2023 organiseert het KNHG, in samenwerking met NL-Lab en het Meertens Instituut, zijn Voorjaarscongres getiteld Ruiken. Proeven. Doen. Historisch onderzoek met je zintuigen. De locatie is het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Het volledige programma is inmiddels bekend en de inschrijving geopend!

Openluchtmuseum, Arnhem

 

NL-LAB info@nl-lab.net