Katten zijn een geliefd onderwerp bij veel mensen. Regelmatig verschijnt er dan ook iets over ons wetenschappelijke onderzoek naar de interacties tussen katten en mensen in de media. Nieuwsgierig? Hier vind je links naar filmpjes, artikelen, blogs en podcasts. Ook plaatsen wij hier onze eigen nieuwtjes over het onderzoek en de teamleden.


Journal of Pragmatics publiceert artikel over kat-mens-interacties

25 september 2023

In de novembereditie van het Journal of Pragmatics verschijnt het artikel ‘A linguistic-pragmatic analysis of cat-induced deixis in cat-human interactions’. Dit artikel is geschreven door Leonie Cornips, Marjo van Koppen, Sterre Leufkens, Kristin Melum Eide en Ronja van Zijverden. Kort gezegd gaat het artikel over hoe een kat iets aanwijst of duidelijk maakt aan een mens. Ook wordt besproken dat het lichaam van een kat andere mogelijkheden biedt dan dat van een mens en hoe de kat zijn of haar lichaam gebruikt in interacties met mensen.

Kater op witte deken

Marlou Rasenberg en Marjo van Koppen op Onze Taal-congres

3 juli 2023

Op 17 juni spraken Marlou Rasenberg en Marjo van Koppen op het congres van Onze Taal. De presentatie ging over de interactie tussen kat en mens. Hoe brengen mensen en katten met hun stem of met hun lichaam bepaalde betekenissen aan elkaar over? Welke abstracte patronen kun je hierin ontdekken? En hoe verschillen deze patronen per huishouden? (Foto door Bart Versteeg).


Gedeelde tweede plaats voor essay ‘Reimagining language’

1 juni 2023

Marlou Rasenberg en Marjo van Koppen hebben in samenwerking met collega’s van verschillende andere instituten en universiteiten een mooie gedeelde tweede plaats behaald bij de LOT-Grotevragenprijs. Dit is een prijs voor de beste ideeën over wat de grote vragen worden die de taalwetenschap in de komende 10 jaar zullen bezighouden. De prijs bedraagt 1350 euro. Aan het essay werkten mee: Marlou Rasenberg (Meertens), Azeb Amha (Leiden), Matt Coler (Groningen), Marjo van Koppen (Meertens, Utrecht), Emiel van Miltenburg (Tilburg), Lynn de Rijk (Radboud), Wyke Stommel (Radboud) en Mark Dingemanse (Radboud, MPI). Het essay wordt in het najaar gepubliceerd in Linguistics of the Netherlands.


Lezing Diercommunicatie bij SPUI25 terugkijken

27 februari 2023

Marjo van Koppen en Leonie Cornips gaven een lezing bij SPUI25. SPUI25 is het academisch-culturele podium van Amsterdam, waar wetenschappers, schrijvers en kunstenaars hun kennis en verwondering delen in voor iedereen toegankelijke lezingen. De lezing is nu ook terug te kijken.


Marjo van Koppen op NPO Radio 2

4 november 2022

Marjo van Koppen was te gast in het radioprogramma Jan-Willem Start Op van BNNVARA op NPO radio 2. Ze legt uit dat poezen met hun oren dingen aanwijzen.

Schildpadpoes ligt gapend in een bloembed.

RTL Nieuws besteedt aandacht aan vacature voor onderzoeker kat-mens-interacties

4 november 2022

Marjo van Koppen legt uit dat je bij deze ogenschijnlijke droombaan niet de hele dag kattenfilmpjes aan het kijken bent en dat er naar iemand wordt gezocht met een taalkundige achtergrond. (De vacature is inmiddels vervuld.)


Vacature onderzoeker kat-mens-interacties krijgt aandacht in AD

2 november 2022

Naar aanleiding van de vacature voor een onderzoeker kat-mens-interacties, legt Marjo van Koppen uit hoe taalkundig onderzoek naar dieren in zijn werk gaat. Welke stappen doorloopt een kat bijvoorbeeld om een boodschap over te brengen? Maar ook: wat gebeurt er als het niet lukt om een mens zover te krijgen dat hij de deur opendoet of eten geeft? (De vacature is inmiddels vervuld.)


Nieuwe video over praten met je huisdier

4 oktober 2022

Omdat het dierendag is, besteedt RTL Nieuws aandacht aan praten met je huisdier. Honden en katten blijken verschillende communicatiestijlen te hebben. Marjo van Koppen vertelt dat katten met hun oren kunnen wijzen.

Een rood met witte kater kijkt in de camera.

Nieuwe video: Kunnen dieren praten?

2021

De Universiteit van Maastricht maakte een video over de vraag of dieren wel of niet kunnen praten. Leonie Cornips legt uit wat hierover al bekend is.